Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Idealne do sałatki lub jako przekąska między posiłkami. Lekkie, chrupiące z sezamową nutą. Dla wszystkich ceniących sobie proste, sprawdzone przepisy. Paluszki lizać!
Składniki (22 paluchy)
Dodatkowo
Wykonanie
1. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do misy miksera. Dodaj wodę i zacznij całość miksować. Dodaj 1 łyżkę oleju i miksuj ciasto 10–12 minut.
2. Po tym czasie uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją kolejną łyżką oleju, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 5–6 godzin.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na 22 części, uformuj z nich paluchy o grubości około 1 cm.
4. Przełóż paluchy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryj ściereczką.
5. Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją góra-dół. Po 20 minutach posmaruj paluchy rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
6. Piecz paluchy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Ostatnie komentarze