Krewetki z karmelizowanymi winogronem, świeżymi truskawkami w sosie serowym

Składniki:

  • 6 szt. krewetki
  • 200ml śmietanki 18%
  • 100g sera Gouda Mońki
  • 50g cukru
  • 100g posiekanej truskawki
  • 100g winogrona bez pestek
  • 50g pistacji
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, czosnek
  • Świeże zioła np. mięta lub rucola

Przygotowanie:

Obieramy krewetki, marynujemy w oliwie z oliwek z czosnkiem w lodówce przez 2h.

Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy winogrona oraz pistacje i szybko mieszamy, uważając żeby się nie przypaliły. W osobnym garnku zagotowujemy śmietankę, wrzucamy ser, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy aż ser się roztopi. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy krewetki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Na dno talerza wylewamy sos serowy, układamy owoce z orzechami i krewetki. Dekorujemy miętą lub rucolą.