Składniki:

  • 4 skrzydła gęsie,
  • 1 szyjka gęsia,
  • 150 ml soku jabłkowego,
  • 200 ml tłuszczu gęsiego,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie),
  • kilka bułek,
  • kilka plastrów wędzonego sera,
  • 1 pomidor,
  • 1 cebula,
  • 1 liść jarmużu lub sałaty.

Przygotowanie:

  1. Skrzydła i szyjkę oczyścić, rozciąć na mniejsze części, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na co najmniej kilka godzin, a nawet cały dzień. Następnie ułożyć ciasno w małym żaroodpornym naczyniu, dodać kilka gałązek rozmarynu, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, wlać sok jabłkowy i tłuszcz gęsi, przykryć pokrywką.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120˚C,  piec ok. 4,5 godziny.
  3. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości.
  4. Upieczone mięso ostudzić, oddzielić od kości i skóry.
  5. Bułki rozkroić, przełożyć wędzonym serem, jarmużem, mięsem z gęsi, plastrami pomidora i cebuli.

Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,