Kanapka z wolno pieczoną gęsiną
Składniki:
- 4 skrzydła gęsie,
- 1 szyjka gęsia,
- 150 ml soku jabłkowego,
- 200 ml tłuszczu gęsiego,
- kilka gałązek rozmarynu,
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie),
- kilka bułek,
- kilka plastrów wędzonego sera,
- 1 pomidor,
- 1 cebula,
- 1 liść jarmużu lub sałaty.
Przygotowanie:
- Skrzydła i szyjkę oczyścić, rozciąć na mniejsze części, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na co najmniej kilka godzin, a nawet cały dzień. Następnie ułożyć ciasno w małym żaroodpornym naczyniu, dodać kilka gałązek rozmarynu, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, wlać sok jabłkowy i tłuszcz gęsi, przykryć pokrywką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120˚C, piec ok. 4,5 godziny.
- Mięso powinno łatwo odchodzić od kości.
- Upieczone mięso ostudzić, oddzielić od kości i skóry.
- Bułki rozkroić, przełożyć wędzonym serem, jarmużem, mięsem z gęsi, plastrami pomidora i cebuli.
Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi
Źródło: PD, Alicja Ponder, www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Ostatnie komentarze