Grzanka z oliwą, roztartym czosnkiem i bazylią to słynna włoska przekąska, która znalazła wielu adeptów kulinarnych na całym świecie. Najczęściej podawana jest z dodatkiem pokrojonych, świeżych pomidorów. Istnieje jednak wiele wariacji na jej temat, również te w wersji letniej, wzbogacone aromatem grillowanych potraw.

Bruschetta z grillowanymi pomidorami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

· 8 kromek ulubionego pieczywa

· olej Rapso

· garść migdałów Kresto

· 2 duże pomidory

· ser kozi (lub według uznania)

· ogórek zielony

· 3 rzodkiewki

· szczypior, bazylia, natka pietruszki

· sól, pieprz, czarnuszka

Wykonanie:

1. Pokrojone pieczywo skrapiamy olejem. Pomidory kroimy na grube plastry i również skrapiamy olejem.

2. Pomidory oraz pieczywo układamy na ruszcie i grillujemy z obu stron.

3. Warzywa, zioła oraz migdały drobno siekamy.

4. Grillowane pomidory układamy na pieczywie, następnie kładziemy ser oraz pozostałe dodatki. Podajemy ciepłe.