Składniki do przygotowania koktajlu dla czterech osób:

  • 1 mały ogórek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 250 g płynnego, niskotłuszczowego jogurtu
  • 1 limonka
  • 1 mała zielona papryczka chili
  • 4 lodygi kolendry
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 ogórek mini
  • kilka całych suszonych żurawin amerykańskich
  • drewniane szpikulce do drinków

Przygotowanie:

Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w plastry. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Ogórka, awokado i jogurt włożyć do blendera. Limonkę opłukać i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Papryczkę chili opłukać i drobno pokroić. Kolendrę opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji, resztę posiekać. Skórkę z limonki, chili i kolendrę włożyć do blendera i wszystko razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.

Dodatkowo:

Ogórka mini opłukać, przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie plastry. Nadziać na drewniany szpikulec razem z żurawiną. Koktajl ponownie zmiksować i wlać do szklanek. Podawać ze szpikulcem z ogórkiem i żurawiną.

Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia