Zielony smoothie z żurawiną
Składniki do przygotowania koktajlu dla czterech osób:
- 1 mały ogórek
- 1 dojrzałe awokado
- 250 g płynnego, niskotłuszczowego jogurtu
- 1 limonka
- 1 mała zielona papryczka chili
- 4 lodygi kolendry
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 ogórek mini
- kilka całych suszonych żurawin amerykańskich
- drewniane szpikulce do drinków
Przygotowanie:
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w plastry. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Ogórka, awokado i jogurt włożyć do blendera. Limonkę opłukać i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Papryczkę chili opłukać i drobno pokroić. Kolendrę opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji, resztę posiekać. Skórkę z limonki, chili i kolendrę włożyć do blendera i wszystko razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Dodatkowo:
Ogórka mini opłukać, przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie plastry. Nadziać na drewniany szpikulec razem z żurawiną. Koktajl ponownie zmiksować i wlać do szklanek. Podawać ze szpikulcem z ogórkiem i żurawiną.
Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia
Ostatnie komentarze