Składniki na 4 porcje:

  • 1 melon charentais
  • 4 łyżki stołowe syropu limonkowego
  • 1 l nektaru żurawinowego
  • garść mięty
  • butelka wody gazowanej (0,7 l)
  • do dekoracji: liście mięty

Przygotowanie:

– Melona pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i wybrać miąższ lub pokroić go w kostki, a nastepnie włożyć do miski. Wlać syrop limonkowy i schładzać przez ok. 15 minut.

– Dodać schłodzony nektar żurawinowy i liście mięty. Dolać schłodzoną wodę gazowaną.

Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na schłodzenie

WSKAZÓWKA: Melona charentais można zastąpić arbuzem, melonem miodowym lub melonem typu galia. Aby melon w misce nie tracił soku, należy zamrozić nektar żurawinowy w pojemniku na lód i dodać do miski.