Melonowo-żurawinowe odświeżenie
Składniki na 4 porcje:
- 1 melon charentais
- 4 łyżki stołowe syropu limonkowego
- 1 l nektaru żurawinowego
- garść mięty
- butelka wody gazowanej (0,7 l)
- do dekoracji: liście mięty
Przygotowanie:
– Melona pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i wybrać miąższ lub pokroić go w kostki, a nastepnie włożyć do miski. Wlać syrop limonkowy i schładzać przez ok. 15 minut.
– Dodać schłodzony nektar żurawinowy i liście mięty. Dolać schłodzoną wodę gazowaną.
Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na schłodzenie
WSKAZÓWKA: Melona charentais można zastąpić arbuzem, melonem miodowym lub melonem typu galia. Aby melon w misce nie tracił soku, należy zamrozić nektar żurawinowy w pojemniku na lód i dodać do miski.
Ostatnie komentarze