Składniki:

6 skrzydeł gęsich, tzw. pałek,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka tłuszczu gęsiego,

2 marchewki,

2 pietruszki,

1 gałązka rozmarynu,

przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie, 2 listki laurowe).

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydła  gęsie natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Rozgrzać tłuszcz w rondlu, obsmażyć mięso  z obu stron, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę razem podsmażyć, a następnie podlać wodą.
  3. Dodać gałązkę rozmarynu, kilka ziarenek ziela angielskiego,  listki laurowe.
  4. Dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę, dodać obraną i pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę, dusić dalej na wolnym ogniu kolejną godzinę, do uzyskania miękkości mięsa.
  5. W miarę potrzeby należy uzupełniać wodę.

Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,