Co zrobić, aby mięso pieczone na grillu nie było zbyt twarde lub suche? Jak właściwie określić czas grillowania i sprawdzić temperaturę? Czym przyprawić potrawy, aby miały wyśmienity smak i aromat? Na te oraz inne pytania odpowiedź znajdziesz na stronie: http://www.przepisy.pl/artykul/o-sekretach-grillowania-opowiada-piotr-murawskigdzie Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr, zdradza tajniki udanego grillowania. 

Sekrety smaku prosto z rusztu

Długie popołudnia i ciepłe letnie wieczory to doskonała okazja, aby spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Niezawodną propozycją na urozmaicenie spotkań jest wspólne grillowanie. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy z grilla oraz sprawdzone sposoby na ich przygotowanie. Jedni lubią dobrze wypieczone mięso, inni zajadają się chrupiącymi warzywami. Niezależnie jednak od preferencji, warto znać kilka tajników, które pomogą wydobyć z grillowanych potraw głębię smaku i aromatu.

Po pierwsze przyprawy

Aby danie z grilla było smaczne, należy je najpierw odpowiednio przygotować. Dobranie odpowiednich mieszanek przypraw to pierwszy krok do sukcesu. Oliwa, czosnek i zioła to prosty i sprawdzony sposób na podkreślenie smaku potrawy. Leniwi miłośnicy grilla lub ci, którym umiejętność komponowania ziół jest obca mogą skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych w sklepach. Przykładem są Naturalne Marynaty 2w1 Knorr, dostępne w trzech wariantach: do mięs, kurczaka oraz ryb. Naturalna marynata do mięs z gorczycą i kolendrą podkreśli smak steków, pieczonego schabu czy szynki. Rozmaryn oraz pikantny pieprz cayenne, które znajdziesz w marynacie do kurczaka wzmocnią jego smak. Marynata do ryb urozmaici smak delikatnego mięsa dzięki dodatkowi orzeźwiającej skórki cytryny i pachnącego koperku. Poza odpowiednim przyprawieniem dania, ważny jest także czas pieczenia oraz temperatura grilla. Po opanowaniu kilku tajników, które znajdziesz na stronie http://www.przepisy.pl  wystarczy już tylko szczypta do