Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Gdy dni stają się coraz cieplejsze i dłuższe nabieramy ochoty na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Podobno „pod chmurką” posiłki smakują lepiej i możemy zjeść więcej. Dlatego warto zaprosić gości do własnego ogródka i zaskoczyć ich prostymi, ale nietypowymi smakołykami. Krótki czas przygotowania sprawi, że nie ominą Cię ciekawe rozmowy, żarty i zabawy dzieci na zielonej trawce. Sprawdź, jak zrobić pełne smaku garden party.
Każde przyjęcie warto zacząć od przystawki. Może być prosta, ale przy tym powinna być bardzo zaskakująca. Wystarczy zestawić ze sobą dwa składniki, które wydawać by się mogło do siebie nie pasują, ajednak! Grillowany boczek idealnie komponuje się ze słodką brzoskwinią. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, ten przepis jest dla Ciebie.
Składniki:
Przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy i suszymy. Kroimy na 8 części. Każdy kawałek brzoskwini owijamy plastrem boczku. Patelnię grillową rozgrzewamy i układamy zawijane brzoskwinie wboczku. Opiekamy z każdej strony na rumiano. Następnie polewamy octem balsamicznym.
Hitem każdego garden party będzie sałatka z produktów sezonowych. W czerwcu w menu nie może zabraknąć truskawek. Połączenie ich z awokado i śmietanką sprawi, że lekki posiłek będzie przyjemnie zjeść nawet w bardzo upalny dzień.
Składniki:
Przygotowanie:
Myjemy sałatę, osuszamy i wrzucamy do miski. Następnie myjemy awokado, przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę i delikatnie go przekręcamy, aby wyjąć pestkę ze środka. Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i kroimy awokado w cienkie plasterki. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy owoce w cienkie plasterki. Gotowe awokado oraz truskawki dodajemy do sałaty. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią orzechy nerkowca. Prażymy je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmujemy je z patelni i wrzucamy do sałatki. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny lub delikatnie kropimy śmietanką.
Jeśli przyjęcie w ogródku, to musi być grill! Owoce morza to idealny, wykwintny i ciekawy sposób na urozmaicenie tradycyjnych i zwykle monotonnych dań z rusztu. Szaszłyki z idealnie doprawionymi krewetkami zasmakują każdemu!
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: do śmietanki Łaciatej dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy dokładnie. Krewetki umieszczamy w marynacie i odstawiamy na 30 minut. Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem sojowym lub cytryną.
Więcej inspirujących przepisów, które zachwycą gości na przyjęciu w domowym ogrodzie, znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.
Ostatnie komentarze