Spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu to świetny pomysł na spędzanie wolnego czasu w ciepłe, letnie dni. A gdyby tak zorganizować imprezę z przyjaciółmi na zakończenie wakacyjnych miesięcy? Stworzenie ogrodowego przyjęcia niczym z Pinteresta będzie wymagało odrobiny zaangażowania, ale efekt z pewnością będzie zachwycający! Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i co przygotować, by uczcić nadchodzący koniec wakacji.

Spotkajmy się w otoczeniu natury

Idea garden party to spotkania na świeżym powietrzu. I choć nazwa podpowiada, że powinien to być ogród, to wcale nie musi tak być! Oczywiście przydomowy zielony teren czy odrobina wolnego miejsca z trawą na działce sprawdzi się świetnie i da nam maksimum prywatności. Jeśli jednak nie dysponujemy taką przestrzenią, nic straconego! Na miejsce takiego przyjęcia wybrać można np. pobliski park lub plażę. Organizacja spotkania poza miejscem zamieszkania wymaga zdecydowanie lepszego planowania, ale zapewniamy, czas spędzony z najbliższymi na łonie natury to świetny sposób na wspólny relaks i podtrzymanie więzi.

Dekoracje wyznaczą kierunek

To ten element, który powinien pochłonąć większą część czasu przeznaczonego na zorganizowanie garden party. Przemyślane dekoracje pozwolą wyznaczyć kierunek wieczoru, nadadzą niepowtarzalny klimat i sprawią, że impreza będzie po prostu niezapomniana. Oprócz obrusów, serwetek, zastawy, girland i różnego rodzaju oświetlenia, na przyjęciu w ogrodzie nie może zabraknąć kwiatów! Powinny być nie tylko głównym motywem na stole, ale także idealnie sprawdzą się posadzone w donicach wyznaczając np. miejsce imprezy. Kwiaty wprowadzają sielski nastrój, wyglądają obłędnie i oczywiście nieziemsko pachną! Do stworzenia kompozycji z żywych kwiatów przydadzą się  słoiki pełniące funkcję wazonów oraz przydomowe lub polne kwiaty, których pod koniec lata  nie brakuje. Jeżeli jednak zależy nam na skomponowaniu bukietów w konkretnym stylu warto wybrać się na giełdę kwiatową po świeże rośliny w niższych cenach.

Stwórz przestrzeń relaksu

Oprócz miejsca do wspólnego spożywaniu posiłków na garden party idealnie sprawdzi się tzw. chill zone, czyli przestrzeń, która pozwoli się zrelaksować i odpocząć z dala od stołu – centralnego punktu spotkania.  Ta strefa jest zwykle pozbawiona mocnego światła, wyposażona w wygodne leżaki, miękkie poduszki i ciepłe koce – koniecznie zadbaj o okrycie dla swoich gości, bo  noce już potrafią być chłodne! Takie miejsce przeznaczone do odpoczynku może zainspirować przybyłych do oglądania nocnego nieba, dlatego oprócz leżaków przyda się także materac położony na trawie i dodatkowe poduszki.

Fot. Materiały prasowe

Świeże i lekkie jedzenie

Jedzenie to główny i najważniejszy punkt każdego przyjęcia. Nie może zabraknąć świeżych sezonowych warzyw i owoców, pysznych sałatek, a także ciast i ciasteczek oraz lodów. Pamiętaj jedynie, by unikać słodkości z kremami, które w upały mogą nie nadawać się do spożycia. Postaw na kruche ciasta – tarta z owocami sprawdzi się w tym przypadku idealnie! Zadbaj o to, aby serwowane pyszności wyglądały naprawdę smakowicie – lemoniada w dużym słoju, cake popsy, deser w słoiku czy np. fondue serowe lub kolorowe koreczki zrobią niesamowity efekt wizualny. Oprócz tzw. finger foods, czyli przekąsek „na raz” warto przygotować coś większego, w końcu nierzadko goście na garden party siedzą przy stole nawet do świtu. Skrzydełka w miodzie, łosoś w orientalnej marynacie, pieczone warzywa skropione oliwą i przyprawione ziołami posmakują każdemu, a dzięki temu wyjdziemy poza schemat tradycyjnego grilla. Z pomocą w przygotowaniach przyjdzie urządzenie Thermomix® TM6, dzięki któremu zaserwujesz dania rodem z dobrej restauracji. Chcąc zaskoczyć swoich gości zrób kofty z kurczaka w towarzystwie sałatki z dressingiem cytrynowym. Zobacz jak je przygotować! To naprawdę proste!

Fot. Materiały prasowe
Kofty z kurczaka i letnia sałatka z dressingiem cytrynowym (TM6, TM5)     
Składniki
Kofty z kurczaka
1 ząbek czosnku
10 g liści kolendry, świeżych
1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół lub 60 g cebuli, przekrojonej na pół
600 g mięsa z nogi kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 2 cm kawałki lub 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
1 łyżka przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego


Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®   Kofty z kurczaka

1.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, kolendrę, chili i szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2.  Dodać kurczaka, sok z limonki, olej, przyprawę garam masala, sól i pieprz, zmiksować 20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Natłuszczonymi dłońmi z masy mięsnej uformować 8 podłużnych koft (80-90 g każda), nadziać na drewniane patyczki do szaszłyków, mocno dociskając mięso, ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.









       
Fot. Materiały prasowe
Letnia sałatka z dressingiem cytrynowym

Składniki:
80 g oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
5 g liści bazylii, świeżych
20 g octu, białego
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
¼ łyżeczki soli
2-3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
50 g jarmużu, bez zdrewniałych części, pokrojonego na kawałki
50 g liści szpinaku baby, świeżych
150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
1000 g wody
100 g kaszy kuskus
jogurt naturalny, do podania (opcjonalnie)
limonka, pokrojona w ósemki, do podania
liście kolendry, świeże, do dekoracji
czerwona papryczka chili, świeża, pokrojona w plastry, do dekoracji
Przydatne przybory kuchenne miska, 8 drewnianych patyczków do szaszłyków (ok. 15 cm), dzbanek, miska do sałatki, patelnia grillowa
Części urządzenia Thermomix miarka, kopystka, koszyczek
3.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego oliwę, odstawić.

4.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, szalotkę i bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

5.  Dodać ocet, sok z cytryny, pozostałą, sól i i pieprz, wymieszać 30 s/obr. 4. W tym czasie powoli wlewać odmierzoną oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić.

6.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę do sałatki, odważyć do niej jarmuż, szpinak i pomidorki koktajlowe, odstawić.

7.  Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kuskus, gotować 9 min/100°C/obr. 4. W tym czasie na patelni grillowej, na dużym ogniu usmażyć kofty, obracając je od czasu do czasu. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Kuskus przełożyć do miski z odważonymi warzywami, dodać połowę dressingu, wymieszać kopystką. Kofty z kurczaka podawać z letnią sałatką z pozostałym dressingiem cytrynowym i jogurtem, udekorowane liśćmi kolendry i plasterkami chili.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix® Kofty z kurczaka    
1. Do wysokiego naczynia włożyć czosnek, kolendrę, chili i szalotkę, zblendować.
2.  Dodać kurczaka, sok z limonki, olej, przyprawę garam masala, sól i pieprz, ponownie zblendować. Przełożyć do innego naczynia. Natłuszczonymi dłońmi z masy mięsnej uformować 8 podłużnych koft (80-90 g każda), nadziać na drewniane patyczki do szaszłyków, mocno dociskając mięso, ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.   Letnia sałatka z dressingiem cytrynowym
3.  Odważyć oliwę do małej miseczki.

4.  Do czystego i suchego wysokiego nacznia włożyć czosnek, szalotkę i bazylię, zblendować.

5.  Dodać ocet, sok z cytryny, pozostałą, sól i i pieprz, dokładnie wymieszać. W tym czasie powoli wlewać odmierzoną oliwę tak, aby spływała cienką strużką do naczynia. Nie przestawać mieszać.

6.  W osobnym naczyniu na sałatkę odważyć jarmuż, szpinak i pomidorki koktajlowe, odstawić.

7. Ugotować kuskus według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie na patelni grillowej, na dużym ogniu usmażyć kofty, obracając je od czasu do czasu. Kuskus odcedzić i przełożyć do miski z odważonymi warzywami, dodać połowę dressingu, wymieszać. Kofty z kurczaka podawać z letnią sałatką z pozostałym dressingiem cytrynowym i jogurtem, udekorowane liśćmi kolendry i plasterkami chili.

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska