Smak dzieciństwa i zapach babcinej kuchni, a jednocześnie ukochane ciasto Polaków. Pyszne i zniewalające, a równocześnie banalne w przygotowaniu. Szarlotka ma setki twarzy, ale zawsze pachnie i smakuje równie dobrze. Jak ją przygotować?

Przepis na szarlotkę

Składniki:

  • mąka (pszenna, razowa, ryżowa) – 300 g
  • masło lub olej kokosowy – 200 g
  • ksylitol – 50 g
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jabłka – 1 kg
  • cynamon

Przygotowanie: Z mąki, pokrojonego w kostkę masła/oleju kokosowego, ksylitolu, jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok. 1 h. W tym czasie umyte jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cynamon i wymieszać. Jedną część ciasta przełożyć do zamrażarki, a drugą wyłożyć spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć starte jabłka z cynamonem. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce, rozmieszczając na powierzchni jabłek. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 h.

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,