Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Pyszny i efektowny – czego chcieć więcej? Jeszcze tylko jednej rzeczy… pora na ciasto, które przygotujecie bez piekarnika i większego wysiłku. Koniecznie wypróbujcie przepis na sernik na zimno z owocami leśnymi. Palce lizać
Składniki:
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, zwracamy jednak uwagę by nie było gorące. Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Do miski wkładamy schłodzone mascarpone, wlewamy chłodną śmietankę kremówkę i dodajemy cukier.
Całość ubijamy przez około 1–2 minuty, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. W garnuszku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie do żelatyny dodajemy jogurt i przelewamy do ubitej masy z mascarpone.
Wszystkie składniki miksujemy na małych obrotach do połączenia. W tym czasie blendujemy owoce na gładką masę, nie zapomnijmy jednak odłożyć części do dekoracji. Zmiksowany krem wykładamy na spód z herbatników, polewamy sosem i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na kila godzin.
Ostatnie komentarze