Pyszny i efektowny – czego chcieć więcej? Jeszcze tylko jednej rzeczy… pora na ciasto, które przygotujecie bez piekarnika i większego wysiłku. Koniecznie wypróbujcie przepis na sernik na zimno z owocami leśnymi. Palce lizać

Sernik na zimno z owocami leśnymi

Składniki:

  • 2 paczki herbatników czekoladowych
  • 100 g masła
  • 500 g serka mascarpone Mlekpol
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30 lub 36% z kartonika
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka Łaciate
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 200 g jogurtu naturalnego Milko
  • 400 g owoców leśnych

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, zwracamy jednak uwagę by nie było gorące. Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Do miski wkładamy schłodzone mascarpone, wlewamy chłodną śmietankę kremówkę i dodajemy cukier.

Całość ubijamy przez około 1–2 minuty, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. W garnuszku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie do żelatyny dodajemy jogurt i przelewamy do ubitej masy z mascarpone.

Wszystkie składniki miksujemy na małych obrotach do połączenia. W tym czasie blendujemy owoce na gładką masę, nie zapomnijmy jednak odłożyć części do dekoracji. Zmiksowany krem wykładamy na spód z herbatników, polewamy sosem i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na kila godzin.