Lubisz sok jabłkowy? No pewnie! A ten wyciśnięty w domu to już poezja smaku. Ale gdyby tak nie marnować niczego i do soku zrobić jeszcze pyszne ciasta z… wytłoków jabłkowych, które zostały w wyciskarce, hę? Do dzieła!

Składniki:

  • 2 szklanki wytłoków jabłkowych (powstałych jako produkt uboczny przy produkcji soku)
  • 250 gram mąki
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram roztopionego masła
  • 2 jajka
  • pokruszone orzechy
  • cynamon

Przygotowanie: 

Mąkę, proszek do pieczenia i orzechy wymieszać w misce. Dodać mokre składniki (wytłoki jabłkowe, banany, masło i jaja) i wszystko razem zblendować. Ciasto musi mieć zwartą konsystencję. Ewentualnie można dodać więcej mąki. Z masy uformować ciastka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,