Pyszna, sycąca i zdrowa – pasta kanapkowa! Niezapowiedziani goście, wieczory przed telewizorem, szybkie śniadania – okazji, przy których sprawdzają się proste w przygotowaniu dania można wymieniać bez liku. My prezentujemy dziś sprawdzony przepis na znakomitą pastę, którą przygotujemy w chwilę, a która idealnie nadaje się do pieczywa, grzanek, czy jako dip do warzyw czy nachos.

Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych (wegan)

Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych (wegan)
Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych (wegan) / Fot. Materiały prasowe

Składniki (4–6 porcji)

⁃ 200 g słonecznika KRESTO

⁃ 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 350 ml)

⁃ 2 słoiczki oliwek zielonych Beach Flower
(ok. 280 g)

⁃ 3–4 ząbki czosnku

⁃ ok. 15 listków bazylii

Wykonanie:

1. Słonecznik upraż na suchej patelni, następnie lekko przestudź.

2. Oliwki osącz z zalewy, zachowaj jednak płyn.

3. Słonecznik, pomidory wraz z olejem i obranym czosnkiem zmiksuj. Dodaj słonecznik i bazylię i zmiksuj ponownie. Gęstość pasty można regulować dodając płyn spod oliwek.

Smacznego!