Ryby to nadal bardzo ważny element diety Polek i Polaków. Ponad 60% z nas je ryby przynajmniej raz w tygodniu, a aż ponad 70% deklaruje, że chciałoby, aby w przyszłości w ich diecie było ich jeszcze więcej.[1] Jednak czy zastanawiamy się czy w przyszłości w oceanach będą jeszcze ryby?

Rozpoczynamy przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. W Polsce to tradycyjnie czas rybnych dań i przepisów. Doskonały moment na to, aby zastanowić się nad tym jak wybierać ryby, tak aby mieć możliwie najmniejszy negatywny wpływ na ekosystemy morskie.

Skąd pochodzi ryba na twoim talerzu?

W sklepach jest niemal nieograniczony wybór produktów z każdej kategorii. To samo dotyczy produktów rybnych: mrożone, świeże, w puszce czy słoiku. Rzadko jednak sięgasz myślą ponad ladę czy półkę sklepową, aby zastanowić się skąd pochodzi ryba, którą chcesz kupić i czy jest to produkt pochodzący ze zrównoważonego rybołówstwa.