Pigwa i pigwowiec to dwa owoce o podobnej nazwie, ale różnej budowie i składzie chemicznym. Podobieństwo przypisywane jest im jednak nie tylko ze względu na nazwy, ale też owoce, które różnią się głównie rozmiarem i aromatem. Owoce pigwowca są małe, wielkości orzechów włoskich, owoce pigwy natomiast osiągają kształt i rozmiar przypominający jabłka lub gruszki.

Pigwowiec (Chaenomeles Lindl.)

Pigwowce należą do rodziny różowatych (Rosaceae), podrodziny jabłkowych (Pomoideae). Ich owoce charakteryzują się nieregularnym kształtem i zróżnicowaną wielkością; zwykle przybierają kształt jabłka o średnicy około 4 cm i masie poniżej 50 g. Duży potencjał użytkowy owoców pigwowca – właściwości ozdobne oraz jadalne owoce – sprawił, że obecnie uprawia się go w całej strefie umiarkowanej i wykorzystuje w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Pigwowce zawierają duże ilości przeciwutleniaczy takich jak witamina C (od 55 do 92 mg/100 g świeżej masy) i polifenole, oraz dużą ilość związków fenolowych: kwasów fenolowych i flawonoidów (645 mg/100 g sumy polifenoli). Są również bogate w składniki mineralne – to najzasobniejsze w żelazo i molibden owoce! Zawiera