JAK BYĆ ZDROWYM W DZISIEJSZYM NIEZDROWYM ŚWIECIE? JAK WZIĄĆ ODPOWIEDZIALNOŚĆ za swoje zdrowie? JAK BYĆ PROodpornościowym, zamiast ANTYwirusowym i po co? Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim? Dlaczego chorujemy? Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia? Jak odnaleźć się w gąszczu modnych, wykluczających się wzajemnie, zaleceń dietetycznych?

To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, tak jak nie ma jednej odpowiedniej dla każdego zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób.

Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlegają konkretnym cyklom, których znajomość może stać się kluczem do harmonii i równowagi. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, zapobiega chorobom poprzez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę kompletną w jedności ciała, duszy i umysłu. Wiedza teoretyczna i praktyczna jest zatem kluczem do zdrowia.

W książce znajdziesz garść podpowiedzi teoretycznych oraz praktycznych i kulinarnych wraz z przepisami kulinarnymi, które pozwolą tę wiedzę wcielić w życie.

FRAGMENT KSIĄŻKI „Smakoterapia. Żyj i jedz zdrowo”

CO MOŻESZ ZROBIĆ?

  • Poznaj zasady odżywiania się zgodnie z naturą,
  • odżywiaj się w miarę możliwości naturalnie,
  • używaj prostych składników spożywczych, a nie sklepowych „gotowców”,
  • sięgaj po produkty ekologiczne lub pochodzące z dobrego źródła, czyste, dobrej jakości,
  • wybieraj produkty lokalne, będą tańsze i mniej narażone na skażenie substancjami zabezpieczającymi przed zepsuciem. Nie oznacza to, że nie możesz sięgać po niemożliwe do uprawiania w Polsce awokado czy ananasa. Niech stanowią one uzupełnienie twojego menu, a nie jego podstawę,
  • używaj przypraw i ziół świadomie, dodawaj je do posiłku,
  • naucz się słuchać własnego ciała i karm je tak, jak potrzebuje być karmione.

JAK TO ZROBIĆ?

  • zadbać o odpowiednie dokarmianie mikrobioty poprzez: urozmaicone, bogate we włókno roślinne pożywienie,
  • dbać o regularny sen,
  • pilnować rytmów okołodobowych (nie jeść późnym wieczorem),
  • posiłkować się celowaną probiotykoterapią,
  • dbać o codzienny ruch,
  • troszczyć o życie emocjonalne.

INFEKCJA O PODŁOŻU NIEDOBOROWYM – WNIKNIĘCIE ZIMNEGO WIATRU

To stan, którego każdy z nas doświadczył z pewnością wiele razy. Przemarznięcie, przemoknięcie, przewianie, zbyt lekkie ubranie noszone jesienią, zimą brak czapki, rękawic, szalika, bieg do autobusu, zbyt długie czekanie na przystanku… Wystarczy, że masz konstytucję z tendencją do niedoboru, zimna i problem gotowy.

Objawy to:

  • dreszcze
  • wodnisty katar lub zatkany nos
  • kaszel
  • ból głowy
  • sztywność karku
  • bóle ciała i stawów
  • stan podgorączkowy
  • sucha skora, raczej bez potu
  • bardzo wyraźna awersja do zimna i wiatru
  • wielkie pragnienie, by zawinąć się w kołdrę i rozgrzać.

STRATEGIA

Odblokować powierzchnię ciała, dopuścić do otwarcia porów i lekkich potów, rozproszyć zimno.

WSKAZANE

  • okrycie ciała, ogrzanie,
  • moksa (str. 90),
  • moczenie stop w naparach (str. 88),
  • ciepłe, gotowane posiłki z dodatkiem rozgrzewających ziół, tak by ciało
  • mogło spożytkować energię na zdrowienie, zamiast na trawienie, zupy,
  • zupy mocy, zupy kremy, kasza jaglana z dodatkiem ciepłych przypraw
  • i gotowanych warzyw,
  • zioła napotne, zioła rozgrzewające (polskie lub chińskie mieszanki), świeży
  • imbir z sokiem malinowym bez cukru, lipa, cynamon.

NIEWSKAZANE

  • zimne dania, surowe warzywa i owoce,
  • chłodzące napoje (zielona, czarna herbata),
  • nabiał,
  • smak kwaśny, np. popularna gorąca herbata z cytryną.

UWAGA!

Objawy zimnego wiatru potrafią bardzo szybko wyewoluować do objawów z gorąca, wówczas należy zmienić strategię postępowania.

ZUPA WZMACNIAJĄCA – proodpornościowa, nie antywirusowa

Fot. Materiały prasowe

Wiesz już zapewne, po przeczytaniu teoretycznej części tej książki, że postawa antywirusowa to pułapka. Zdajesz sobie też sprawę, że nie ma idealnego przepisu dla każdego osobnika w potrzebie (w stanie ostrym). Poniższą zupę serwuję samej sobie, kiedy nadciągają chłody. Nie podaję jej osobom z objawami gorąca – chyba że… bez cynamonu i goździków, za to z dodatkiem chłodzącego tofu.

SKŁADNIKI (na 3–4 porcje ):

• kalarepka 1 szt.

• kapusta biała główki

• cebula 3 szt.

• czosnek 5 ząbków

• seler naciowy 2 łodygi

• marchew 1 szt.

• seler korzeniowy (nieduży) 1 szt.

• brokuł szt.

• liść laurowy 5 szt.

• ziele angielskie 5 szt.

• pieprz w ziarnach 5 szt.

• kora cynamonu 1 kawałek

• goździki 3 szt.

• imbir świeży 4 cm

• wrzątek 3 l

• oliwa 4 łyżki

• tofu naturalne 220 g (opcjonalnie)

• sól kłodawska niejodowana około 2 łyżek lub do smaku

• pieprz świeżo mielony do smaku

• kurkuma łyżeczki

• miso ciemne 1 łyżka (można pominąć)

• zielona pietruszka lub kolendra pęczek

WYKONANIE:

Do garnka włóż liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, korę cynamonu, pokrojony w plastry imbir oraz czosnek i goździki. Chwilę podgrzewaj, potrząsając garnkiem (uwaga: nie spal liści). Następnie dodaj do garnka oliwę, włóż kapustę w całości, opalone nad ogniem cebule, obraną i przekrojoną na pół kalarepkę, obraną marchew, obrany i przekrojony na pół korzeń selera, zasyp całość łyżką soli i wymieszaj. Chwilę podprażaj całość, następnie zalej wrzątkiem, dodaj kurkumę, przykryj i gotuj około 1,5 godziny. Po tym czasie wrzuć różyczki brokuła i posiekany drobno seler naciowy, gotuj jeszcze około 10 minut. Uzupełnij wrzątkiem ubytek płynu. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, opcjonalnie również ciemnym miso. Podawaj zupę w postaci płynu lub z warzywami z dodatkiem tofu. Posyp całość kolendrą lub zieloną pietruszką.

Fot. Materiały prasowe

ISBN:                    978-83-8310-405-8
Cena:                   79,90 zł
Ilość stron:         440
Oprawa:              miękka ze skrzydełkami
Format:               165 mm x 240 mm
Premiera:           22.02.2023 (książka, e-book)

AUTORKA

Iwona Zasuwa – „Matka Smakoterapia” z zawodu wokalistka i pedagożka (emisja głosu, sztuka dla dzieci), prowadząca i autorka przepisów kulinarnych w programie TV pt. „Ugotuj mi Mamo” oraz „Ugotuj mi Mamo2”na antenie kuchni+.
Autorka strony Smakoterapia.pl i bestsellerowych książek kulinarnych o tym samym tytule oraz cykli edukacyjnych dla dorosłych i dzieci „Żyj i jedz zdrowo”, warsztatów stacjonarnych i wyjazdowych. Trenerka głosu, coach oddechu, fanka aromaterapii, zielarstwa oraz dietetyki i medycyny Wschodu. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego stylu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców zdrowej żywności i aktywnie promującej jej producentów. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu). Przez internautów nazywana „Królową Kaszy Jaglanej”. Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 24 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah.