Gdy na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, gromadzimy się przy nim wraz z najbliższymi, by wspólnie celebrować ten pełen magii czas. Mowa o wigilijnym stole, który w ten wyjątkowy dzień staje się głównym aktorem sceny i centralnym punktem świątecznej oprawy.

fot. KODO Projekty i Realizacje Wnętrz

Dekoracja stołu to jeden z najważniejszych aspektów bożonarodzeniowych aranżacji. By uczynić go niezwykłym, warto tradycyjne, niezbędne wręcz elementy okrasić odrobiną fantazji i zestawiać je w nieoczywisty sposób. Podpowiadamy, od czego zacząć planowanie aranżacji i jak efektownie oraz w prosty sposób przyozdobić świąteczny stół. A wszystko za pomocą naturalnych oraz dostępnych dekoracji!

Podstawowa zasada, o której warto pamiętać przy dekoracji stołu, brzmi: planowanie świątecznej aranżacji zaczynamy od planowania kolacji. Rozmieszczenie półmisków określi nam bowiem wolną przestrzeń, którą będziemy mogli wykorzystać do stworzenia bożonarodzeniowej scenografii.

#1 ZIELONA „GIRLANDA” Z GAŁĄZEK IGLIWIA

fot. KODO Projekty i Realizacje Wnętrz
  • do jej wykonania potrzebne nam będą różne gatunki igliwia, dzięki czemu taka girlanda będzie ciekawa i urozmaicona
  • warto wybrać: jodłę koreańską o pięknym zapachu, jodłę kaukaską, tuję, tradycyjną sosnę czy sosnę wejmutkę z cienkimi igłami (rada: ten rodzaj sosny wydziela żywicę; aby temu zapobiec końcówkę gałązki zanurzamy w roztopionym wosku świecy)
  • gałązki igliwia nie powinny być za duże, tak, aby nie zabrały za dużo miejsca na stole
  • uzupełnieniem zieleni igliwia będą różnej wielkości szyszki
  • dodajemy do tego białe serwetki i odpowiednio je składamy – po złożeniu powstanie kieszonka, w której następnie możemy umieścić zieloną gałązką, laskę cynamonu, pierniczki czy sztućce
  • gałązki układamy po środku stołu, tj. na całej jego długości; możemy umieścić je także na półmiskach, wokół nich i dodatkowo włożyć do kieszonki serwetek
  • w następnym kroku układamy szyszki i dodajemy proste, białe świece – ich blask ożywi całą świąteczną aranżację

#2 CYPRYSOWE DRZEWKO

fot. KODO Projekty i Realizacje Wnętrz
  • do przygotowania tej aranżacji potrzebne będą rożnej wielkości cyprysiki, które można nabyć m.in. w kwiaciarni czy sklepie budowlano-ogrodniczym
  • niewielkie drzewka umieszczamy w glinianych doniczkach lub naturalnych osłonkach; możemy owinąć je także kawałkiem juty i przewiązać dekoracyjną tasiemką
  • do urozmaicenia aranżacji wykorzystujemy różnej wielkości szyszki, które możemy zebrać podczas spaceru w lesie lub zakupić w kwiaciarni czy w sklepie budowlanym
  • cyprysiki ustawiamy na środku stołu – na całej jego długości; dodajemy szyszki; gałązki cyprysików lub innego gatunku igliwia układamy w kieszonkach serwetek

#3 KOLORYSTYCZNY AKCENT

fot. KODO Projekty i Realizacje Wnętrz
  • bazą trzeciej inspiracji jest również igliwie – tym razem wykorzystujemy ośnieżone cyprysiki (gotowe można nabyć w kwiaciarni, zielone drzewka można także oprószyć śniegiem w sprayu)
  • do tej aranżacji wykorzystujemy akcent kolorystyczny – w naszym przypadku będą to czerwone ozdoby i gałązki z owocami (np. głóg, ostrokrzew)
  • oszronione cyprysiki ustawiamy na stole tak, aby nie przeszkadzały w sięganiu po półmiski
  • małe czerwone dekoracje, np. bombki, umieszczamy w donicach z cyprysikami, możemy ułożyć je także swobodnie na stole czy na półmiskach
  • do serwetek wkładamy gałązki z czerwonymi owocami

Wigilijny stół zachwyca magią aranżacji. W powietrzu unosi się zapach tradycyjnych potraw. Nie pozostało nam nic innego, jak wyczekiwać pierwszej gwiazdki 

Pięknych Świąt życzy KODO!