Morze Bałtyckie jest pod wieloma względami „naj”. To najmłodsze, najpłytsze i najsłodsze morze na Ziemi. Posiada najbardziej urokliwe piaszczyste plaże oraz najpiękniejsze bursztyny. Poznaj najciekawsze fakty o naszym morzu w Międzynarodowym Dniu Ochrony Morza Bałtyckiego!

  1. Bałtyk to najbliższe nam morze, o którym najczęściej myślimy, planując wakacyjne podróże. Dostęp do niego dzielimy z 8 innymi krajami nadbałtyckimi: Danią, Niemcami, Litwą, Łotwą, Estonią, Finlandią, Szwecją i Rosją.
  2. Średnia głębokość Bałtyku to jedynie 52 m, jest to więc morze bardzo płytkie.
  3. Najgłębszy punkt to Głębia Landsort – 459 m.
  4. Średnia temperatura Bałtyku latem waha się od 12ᵒ do 17ᵒ C, zimą – od 2ᵒ do 4ᵒ.
  5. Do Bałtyku wpływa około 250 rzek, z czego największe to: Wisła, Odra, Newa, Kemi oraz Niemen.
  6. W przeszłości Bałtyk dwukrotnie był jeziorem!
  7. Dorsz był nazywany „królem Bałtyku”. Niestety poławiano go zbyt dużo i dziś nie spotkamy go już w nadmorskich restauracjach. Obecnie w naszym morzu najwięcej łowi się szprotów, śledzi i ryb płaskich, takich jak stornia (potocznie zwana flądrą).
  8. Bałtyk łączy się z Morzem Północnym przez wąskie Cieśniny Duńskie, dlatego całkowita wymiana wód w środkowym Bałtyku zajmuje od 25 do 30 lat!
  9. Na Morzu Bałtyckim znajduje się wiele wysp. Największa z nich to Gotlandia, należąca do Szwecji. Polskimi wyspami są Wolin oraz Uznam (dzielimy ją z Niemcami).
Fot. Materiały prasowe

Działaj!

Pragniemy, aby nasze ukochane morze mogło pozostać tak wspaniałe, więc musimy o nie zadbać. Bałtyk mierzy się obecnie z wieloma wyzwaniami. Wśród nich są:

  • ogromne ilości odpadów i zanieczyszczeń, produkowane przez ponad 85 milionów mieszkańców nadbałtyckich państw,
  • nieodpowiedzialne, rabunkowe połowy, tzn. poławianie ryb poza wyznaczonymi limitami, niszczenie podmorskich siedlisk oraz przyłów innych gatunków ryb, ssaków lub ptaków morskich,
  • porzucone lub zgubione w czasie połowów sieci rybackie, zwane potocznie „sieciami widmo”.

Sytuacja jest poważna, ale wspólnie jesteśmy w stanie ochronić ekosystem Bałtyku. Każdy z nas może się do tego przyczynić. Jak to zrobić?

  • ogranicz ilość zużywanego plastiku,
  • zastąp środki chemiczne preparatami naturalnego pochodzenia,
  • segreguj śmieci,
  • zrezygnuj z samochodu,
  • wybieraj ryby i owoce morza z wiarygodnym oznakowaniem ekologicznym, takim jak certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC.

Ważną rolę pełnią odpowiedzialne połowy, które zapewniają, że do sieci trafia taka ilość ryb, która sprawia, że stada mogą się odbudowywać, a ekosystem pozostanie w równowadze. Takie właśnie połowy prowadzą rybołówstwa spełniające Standard Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.