Co podać w Wigilię? Coś tradycyjnego czy nowoczesnego? Galeo podpowiada połączenie obu nurtów w trzech przepisach opracowanych przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki. Na przystawkę proponujemy obowiązkowe śledzie, ale podane na sałatce z pieczonych buraków i jarmużu. Jako danie główne – „suflet” z rybą. Ta propozycja może przypaść do gustu nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Na deser doskonale sprawdzi się klasyczna kutia.

***

Śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem

Składniki:

  • 5 średnich czerwonych buraków
  • 6 liści jarmużu
  • 1 czerwona cebula
  • 6-8 filetów z surowych śledzi
  • 2-3 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • chili Galeo
  • koperek Galeo
  • majeranek Galeo
  • pieprz Galeo
  • sól

Przygotowanie:

1) Buraki owinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 stopni.

2) Jarmuż porwać i zblanszować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.

3) Do jarmużu dodać pokrojone w cząstki, pieczone buraki oraz cebulę pociętą w grube piórka cebulę i wymieszać.

4) Filety ze śledzi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, oprószyć mąką i usmażyć.

5) Smażone śledzie podawać na sałatce z buraków i jarmużu. Przed podaniem polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem.

Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków 

Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 26 zł

Rybny „suflet”

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 500 g filetu z łososia/sandacza/pstrąga tęczowego
  • 6-10 jajek
  • czosnek Galeo
  • natka pietruszki Galeo
  • koperek Galeo
  • pieprz Galeo
  • sól

Przygotowanie:

1) Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać masło oraz mleko i ubijać do uzyskania puszystego purée. Doprawić solą i pieprzem.

2) Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać usmażoną na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić .czosnkiem, pieprzem i solą.

3) W żaroodpornych kokilkach ułożyć szpinak, na nim kawałki ryb oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki i przykryć purée ziemniaczanym, wymieszanym z ubitym białkiem.

4) Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 185 stopni.

5) Podawać z cytryną.

Czas przygotowania: 60 min.

Danie dla 6 osób, koszt: w zależności od wybranej ryby

Kutia

Składniki:

  • 500 g pszenicy
  • 300 g maku
  • 100 g włoskich orzechów
  • 100 g obranych migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml miodu
  • 2 łyżki suszonych skórek z pomarańczy
  • cynamon Galeo
  • cukier wanilinowy Galeo

Przygotowanie:

1) Namoczoną pszenicę gotować przez ok. 2 godz.

2) Mak wypłukać i gotować ok. 30 min., następnie zmielić przez maszynkę 2-3 razy.

3) Mak wymieszać z ugotowana pszenicą, dodać miód, posiekane orzechy i migdały, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić cynamonem i cukrem wanilinowym.

Czas przygotowania: 150 min.

Danie dla 10-12 osób, koszt: ok. 27 zł