Wystawy migające od kolorowych światełek, postacie świętego Mikołaja na ulicach, a także pierwsze stoiska z choinkami to znak, że zbliża się Boże Narodzenie. To  wyjątkowy i magiczny czas w roku, podczas którego oprócz prezentów i pięknie przystrojonej choinki, nie może zabraknąć uwielbianych przez wszystkich pierników. Zdradzamy przepis na słodkie ciastka, które można przygotować w godzinę i delektować się ich smakiem od razu po wystygnięciu.

Pierniki na stałe wpisały się w tradycję świąt Bożego Narodzenia. Te drobne ciastka o charakterystycznej ciemnej barwie i korzennym zapachu pokochały nie tylko dzieci, ale również dorośli. Co w nich najbardziej nas urzekło i czy istnieje przepis na takie, które można przygotować nawet dzień przed Wigilią?

Szybkie pierniczki dla zabieganych

Pierniki to wyjątkowe ciasteczka, które urzekają smakiem i aromatem. Bez nich nie sposób wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Warto jednak przygotować je dużo wcześniej, ponieważ najlepiej smakują po kilku tygodniach. – Po upieczeniu pierniczki są dość twarde, dlatego należy je spakować do papierowej torebki na dwa, trzy tygodnie. Przez ten czas  delikatnie zmiękną, dzięki czemu będą jeszcze lepsze – mówi Urszula Stępniak, właścicielka pracowni cukierniczej Słodki Muffin. Nie zawsze jednak przed świętami wśród zakupów i codziennych obowiązków można znaleźć czas na przygotowanie tych wyjątkowych ciastek. Nie oznacza to jednak, że trzeba z nich rezygnować. – Gdy do świąt zostało kilka dni najlepiej sprawdzi się przepis na szybkie pierniczki. Przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu a smak zachwyci wszystkich gości. Należy jednak pamiętać, że w tym przepisie lepiej jest zastosować miód sztuczny, ponieważ dzięki niemu będą miękkie tuż po wypieczeniu – wyjaśnia Urszula Stępniak. Poniżej przedstawiamy przepis na szybkie pierniczki, które można przygotować w niecałą godzinę i zajadać się nimi już po wystygnięciu.

Przepis na szybkie pierniczki

Liczba pierniczków: 55

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

350g mąki pszennej

50g mąki żytniej pełnoziarnistej

duże jajka

130g cukru pudru

100g rozpuszczonego i przestudzonego masła

100g miodu (sztucznego)

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki goździków mielonych

Szczypta mielonego anyżu

1 łyżka kakao

łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier słodki

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Pierniczki

Przygotowanie szybkich pierniczków rozpoczynamy od rozpuszczenia na patelni masła. Gdy masło całkowicie się roztopi, odstawiamy je na bok do wystudzenia. W międzyczasie w szklanym naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki tzn. mąkę pszenną, mąkę żytnią pełnoziarnistą, cukier puder, przyprawy, kakao oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu rozbijamy jajka i dodajemy do nich miód i ostudzone masło. Następnie łączymy ze sobą płynne i suche składniki, formując jednolitą masę. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 4mm. Ciasto może się przyklejać do stolnicy, dlatego warto podsypywać je odrobiną mąki. Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto pamiętać, żeby pozostawić między nimi odstępy, ponieważ podczas pieczenia trochę podrosną. Pieczemy świąteczne słodkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut.

Lukier

Po wystygnięciu pierniczki warto ozdobić. W tym celu wsypujemy do naczynia szklankę cukru pudru, powoli dolewamy 2 łyżeczki soku z cytryny, jedną łyżeczkę soku z pomarańczy i dokładnie wszystko mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę możemy przystąpić do dekorowania wypieków.

Pierniki to tradycyjne świąteczne wypieki. Wyłożone na ozdobny talerz są nie tylko piękną dekoracją, ale także umilają świąteczne chwile swoim niesamowitym zapachem. Stanowią również dekorację choinki. Wystarczy przełożyć przez nie kolorową wstążkę i zawiesić wśród innych ozdób. Pieczenie pierników to również znakomity pomysł na spędzenie czasu z bliskimi. Warto zaangażować do ich przygotowania także dzieci, którym na pewno dekorowanie słodkich wypieków sprawi wiele radości.

Słodki Muffin jest małą, rzemieślniczą pracownią cukierniczą, specjalizującą się w tworzeniu wysokiej jakości tortów, muffinów oraz candy barów na różne okazje. Jej wyróżnikiem jest najlepsza jakość produktów, świeżość składników oraz wysoki standard obsługi Klienta. Wszystkie produkty przygotowywane są ręcznie, co przekłada się na ich niepowtarzalność. Firma działa w obrębie Warszawy i najbliższych okolic. Więcej informacji o firmie znajduje się na stronie www.slodkimuffin.pl.