Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • jajko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • mała czerwona cebula
  • łyżka oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • sól
  • pieprz

Sos grzybowy:

  • Koncentrat Grzybowej Krakus
  • mała cebula
  • łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • duża łyżka śmietany 18%

Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy
i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.