Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- jajko
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 200 g kaszy gryczanej
- mała czerwona cebula
- łyżka oleju
- pęczek natki pietruszki
- pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- sól
- pieprz
Sos grzybowy:
- Koncentrat Grzybowej Krakus
- mała cebula
- łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- duża łyżka śmietany 18%
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy
i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.
Ostatnie komentarze