Pyszne, aromatyczne i pachnące jesienią. W dodatku domowe i zdrowe! Czy można chcieć, czegoś więcej? Zajadajcie się – na zdrowie!

Przepisy rekomenduje: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl 

Koktajl z banana z orzechami i ciecierzycą

Fot. Materiały prasowe
  • 3 banany
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 40g masła orzechowego
  • 5g cynamonu
  • 10g daktyli suszonych
  • 300ml mleka (lub napoju mlecznego)
  • 1 laska wanilii

Daktyle namoczyć 10 minut w wodzie, wypłukać dokładnie ciecierzycę, wanilię przekroić na pół i wyjąć nasiona wanilii. Wszystkie składniki blendować razem.

Mus z kaszy jaglanej z orzechami i mirabelką

Fot. Materiały prasowe
  • 500ml mleka
  • 120g kaszy jaglanej
  • 80g daktyli
  • 50g orzechów włoskich
  • 70g cukru
  • Mus:
  • 200g Mirabelek
  • 30g cukru

Kaszę wsypać do mleka z cukrem i gotować na małym ogniu przez około 30min. 5 minut przed końcem dodać daktyle i orzechy włoskie.

Umyte owoce podlewamy, łyżką wody i gotujemy na małym ogniu aż puszczą soki. Dosypujemy cukier i czekamy, aż owoce całkowicie się rozpadną. Przecieramy przez sito.

Kaszę jaglaną wykładamy do miseczki i na wierzchu układamy mus z mirabelek.

Aromatyczna nalewka z gruszek

Fot. Materiały prasowe
  • 2kg gruszek
  • 200g cukru
  • 0,5l wódki
  • 0,5l spirytusu
  • 4 laski cynamonu

Gruszki myjemy dokładnie, obcinamy ogonki i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce i po tym czasie dodajemy alkohol oraz cynamon. Odstawiamy na kolejny 2-3 tygodnie i zlewamy do butelek. Do każdej z nich dorzucamy laskę cynamonu.

 Konfitura z pigwy z imbirem

Fot. Materiały prasowe
  • 1kg pigwy
  • 0,5kg cukru
  • Cytryna
  • 1-2 cm imbiru
  • 15g żelatyny

Obraną i wydrążoną pigwę kroimy w kostkę. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż pigwa się rozpadnie. W zależności od upodobań możemy całość zblendować lub rozdrobnić widelcem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i cukier. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy starty imbir i ewentualnie doprawić. Na koniec namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.