Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także niebezpiecznie gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także innych chorób serca i układu krążenia. Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu – nawet do 10% – może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia. Oto przykładowy plan posiłków na jeden dzień.
Śniadanie, jako pierwszy posiłek dnia, powinno dostarczyć nam energii niezbędnej do pracy całego organizmu. Owsianka pozwoli zachować uczucie sytości na dłuższy czas, ale także – dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika, a w szczególności beta glukanu – pomoże obniżyć poziom cholesterolu.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Przygotowanie śniadania rozpocznij od dokładnego umycia owoców – następnie osusz je, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej w kostkę).
2. Do miseczki przełóż jogurt. Dorzuć przygotowane owoce – gruszkę i mandarynkę, a następnie płatki owsiane. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Tak przygotowany jogurt z owocami, posyp z wierzchu płatkami migdałów.
Dlaczego warto jeść drugie śniadanie? Przede wszystkim, by uniknąć wielogodzinnej przerwy w jedzeniu. Doskonale sprawdzi się tutaj banan, który doda nam energii, a w połączeniu z mlekiem przygotujemy z jego dodatkiem smaczne smoothie. Dzięki temu, iż jest on także źródłem potasu, pomoże nam także obniżyć ciśnienie krwi.
Składniki:
Przygotowanie:
Na obiad sięgnąć możemy po kaszę, która zawiera błonnik utrudniający przyswajanie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Warto na obiad przyrządzić chude mięso, np. cielęcinę będącą źródłem niezbędnego białka. W połączeniu z surówką z buraczków i jabłek polaną sosem winegret smakować będzie wspaniale! Ponadto, do ugotowanej kaszy i mięsa wystarczy dodać 2 łyżeczki Flory ProActiv, by podkreślić smak gotowej potrawy, ale także dostarczyć sobie steroli roślinnych, o których wiadomo, że obniżają cholesterol.
Składniki:
Przygotowanie:
Ciecierzyca, która stanowi podstawowy składnik klasycznego hummusu, jest także źródłem błonnika, który pomaga wyeliminować nadmiar cholesterolu z organizmu. Jego smak wzbogaci pieczony bakłażan. Za sprawą świeżego selera naciowego i marchwi, nasz podwieczorek stanowić będzie także źródło steroli roślinnych, a przy tym smakować będzie naprawdę wyjątkowo.
Składniki:
Przygotowanie:
Cennym składnikiem jadłospisu są ryby – choć zawierają one sporą ilość tłuszczu, są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Są one niezbędne dla prawidłowej pracy naszego ciała, a nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego musimy dostarczać je sobie z pożywieniem. Co istotne, te kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływa na utrzymanie w normie cholesterolu. W połączeniu ze sterolami są prawdziwymi pogromcami cholesterolu.
Składniki:
Przygotowanie:
Prezentowany jadłospis zawiera 1,6 g steroli roślinnych. Spożywanie od 1,5 g do 2,4 g steroli roślinnych dziennie przy zdrowej diecie i stylu życia, z wystarczającą ilością owoców i warzyw, może obniżyć stężenie cholesterolu o od 7% do 10% w ciągu 2–3 tygodni. Wysoki cholesterol jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Zmiana jednego z nich nie daje gwarancji obniżenia ryzyka zachorowania. Ogólnie korzystny efekt występuje w przypadku spożycia od 1,5 do 3g steroli roślinnych. Flora ProActiv zawiera dodane sterole roślinne.
Dieta 1500 kcal dziennie może pomóc w redukcji masy ciała u osób z nadwagą.
Ostatnie komentarze