Skład mleka mamy jest uznawany za kompleksową kompozycję, ponieważ zawiera kluczowe mikro- i makroelementy wspierające prawidłowy rozwój organizmu dziecka. Wśród nich należy wymienić oligosacharydy. Ich zadaniem jest m.in. odżywianie pożytecznych bakterii obecnych w układzie pokarmowym niemowlęcia – to jeden z mechanizmów, dzięki któremu oligosacharydy wspierają działanie dojrzewającej odporności malucha.

Wsparcie dla budującej się odporności

W okresie 1000 pierwszych dni życia układ odpornościowy dziecka rozwija się bardzo intensywnie. Większość procesów z tym związanych odbywa się w układzie pokarmowym. W jelitach znajduje się bowiem aż 70% komórek odpornościowych [1]. To dlatego jednym z kluczowych czynników wpływających na dojrzewanie układu odpornościowego, który pełną sprawność osiągnie dopiero ok. 12. roku życia dziecka, jest odpowiednia dieta.

Kompleksowa kompozycja pokarmu kobiecego [2] wspiera prawidłowy rozwój organizmu niemowlęcia dzięki obecności m.in. nukleotydów, składników mineralnych, witamin oraz węglowodanów, w tym oligosacharydów. Myśląc o odporności dziecka, warto zwrócić szczególną uwagę właśnie na oligosacharydy, czyli złożone związki, które stanowią trzeci co do ilości stały składnik mleka mamy.