W kuchni liczy się wygoda i ergonomia, dlatego nie ma tutaj miejsca na przypadkowe lub źle rozmieszczone meble. Zasada ta dotyczy również wyspy, która nie tylko pełni funkcję reprezentacyjną, ale jest praktycznym i wielofunkcyjnym meblem. Najpierw jednak musimy określić jej zadania i odpowiednio ulokować.

Bez wątpienia wyspa dodaje kuchni stylu i szyku, ale na tym jej zadanie się nie kończy. Może zapewnić nam miejsce do przygotowywania posiłków i prac kuchennych, powierzchnię do przechowywania albo nawet zastąpić stół. Dobra organizacja sprawi, że będzie odpowiadała nie tylko naszym gustom, ale i potrzebom użytkowym. Jak zrobić to mądrze?

Krok pierwszy: usytuowanie wyspy

Wielkość oraz kształt kuchni będą determinowały układ zabudowy meblowej, a więc również wyspy kuchennej i miejsce jej usytuowania. Ergonomicznie zaaranżowane wnętrze powinno umożliwiać pracę w komfortowych warunkach, a jednym z nich jest odpowiednia ilość przestrzeni do wykonywania codziennych czynności. Wyspa musi być w takiej odległości od pozostałych mebli, abyśmy mogli swobodnie poruszać się w ciągu roboczym, ale również bezkolizyjnie otworzyć fronty szafek czy uchylić drzwiczki piekarnika albo lodówki.