Rolada z indyka z konfiturą botwinkową
Klasycznie, lecz z polotem – przepis na roladę z indyka z konfiturą botwinką, to propozycja idealna dla fanów tradycyjnych smaków a zarazem sposób na przełamanie kulinarnej rutyny. Domowa konfitura z botwinki i żurawiny suszonej KRESTO SELECT odświeży dobrze znany smak indyka i zachęci do dalszego łączenia nieoczywistych smaków. Smacznie i ciekawie!
Rolada z indyka z konfiturą botwinkową
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2,5 łyżki pokrojonego, świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżeczki soli (lub wg uznania)
- 1 łyżeczka pieprzu (lub wg uznania)
Konfitura:
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627- 2 średnie pęczki botwinki wraz z buraczkami
- 50 g żurawiny suszonej KRESTO SELECT
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju Rapso
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
- Botwinkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w 1-centymetrowe kawałki. Buraczki kroimy w plasterki.
- Rozgrzewamy olej, wrzucamy buraczki i 2 minuty smażymy cały czas mieszając.
- Dodajemy resztę botwinki i 3 minuty smażymy mieszając.
- Wrzucamy na patelnię żurawinę, dodajemy ocet balsamiczny, wlewamy wodę, mieszamy i dusimy do redukcji płynu.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dodajemy koper, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Wszystkie składniki na roladę przekładamy do miski, mieszamy do połączenia składników.
- Kładziemy na stole około 1 metr folii spożywczej, wykładamy masę mięsną. Rozpłaszczamy na 1-centymetrowej grubości prostokąt.
- Na środek wykładamy przestudzoną konfiturę, łyżką ją rozprowadzamy, zachowując 4–5 cm rant mięsa bez niej.
- Zwijamy roladę, zalepiamy końcówki.
- Owijamy roladę folią aluminiową, zakręcając końcówki.
- Pieczemy w 180°C przez 1 godzinę.
- Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami i mizerią lub na zimno z porcją warzyw.
Ostatnie komentarze