Koronawirus bardzo negatywnie wpływa na florę bakteryjną jelit – powiedziała PAP biochemik i specjalistka ds. żywienia człowieka prof. Ewa Stachowska. Podkreśliła, że niezwykle ważna w przebiegu COVID-19 i po chorobie jest odpowiednia dieta, uzupełniana suplementami.

„Po roku doświadczeń wiemy już, że jelita mogą być jednym z miejsc, do których wnika wirus SARS-CoV-2. W jelitach jest bardzo dużo receptorów, które wirus rozpoznaje. U pacjentów z COVID-19 zaburzenia żołądkowo-jelitowe pojawiają się obecnie dużo częściej niż wcześniej” – powiedziała PAP biochemik i specjalistka z dziedziny żywienia człowieka prof. Ewa Stachowska, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.

Wskazała, że wśród objawów mogą wystąpić bóle brzucha, wymioty i biegunka. Następuje wówczas utrata apetytu, co powoduje wyniszczanie organizmu. Jak wskazała badaczka, wirus bardzo negatywnie wpływa na florę bakteryjną jelit, zmniejszając jej różnorodność.