Coraz więcej z nas przywiązuje wagę do prawidłowej diety i zdrowego stylu życia. Powoduje to wzrost popytu na żywność wykazującą korzystne działanie na nasz organizm. Obecnie popularna stała się żywność funkcjonalna, która poza wartością odżywczą zawiera dodatkowe substancje o właściwościach prozdrowotnych, dzięki którym może m.in. wspomagać odporność, poprawiać trawienie czy obniżać poziom złego cholesterolu.

Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna wykazuje korzystny i udokumentowany wpływ na stan zdrowia człowieka ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych uznawanych za niezbędne. Jej regularna konsumpcja może przyczynić się do uzyskania określonych efektów zdrowotnych.

Mianem żywności funkcjonalnej określa się żywność zawierającą jeden lub kilka składników niebędących składnikami odżywczymi, których działanie wywołuje pozytywny wpływ w odniesieniu do określonych funkcji organizmu człowieka. Mogą być to produkty spożywcze lub napoje.