Coraz częściej możemy spotkać się z produktami nazywanymi żywymi octami owocowymi. Czym różnią się od zwykłego octu? Dlaczego są określane jako „żywe”?

Większość z nas ocet pamięta z kuchni. Zazwyczaj był to ocet spirytusowy, stosowany m.in.jako dodatek do zalewy do przetworów z ogórków. Ma on dość nieprzyjemny, kwaśny smak i może nam zaszkodzić, ponieważ podrażnia błonę śluzową żołądka. Zupełnie inaczej jest w przypadku spożywania żywego octu.

Co to znaczy, że ocet jest „żywy”?

Żywy ocet produkowany jest ze świeżych owoców, które zostają poddane wielotygodniowej fermentacji. Fermentacja powinna przebiegać bez dodatku drożdży. „Żywy” w tym przypadku oznacza niepasteryzowany, zawierający żywe kultury bakterii. Dzięki temu jest naturalnym probiotykiem pozytywnie wpływającym na naszą florę bakteryjną. Dodatkowo, żywy ocet jest niefiltrowany, dlatego też jest nieco mętny.

Dlaczego niepoddawanie octu pasteryzacji jest takie ważne? Zastosowanie wysokiej temperatury oraz filtrowanie usuwa z niego cenne składniki odżywcze i bakterie probiotyczne, którym ocet zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości.

Wybierając ocet sprawdzamy, czy wewnątrz butelki znajduje się osad, świadczący o funkcjonujących w nim żywych kulturach bakterii.

Właściwości żywych octów

Istnieje wiele badań naukowych, potwierdzających pozytywny wpływ żywego octu na organizm człowieka. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i antygrzybicznym działa korzystnie na pracę jelit. Zawarte w occie pektyny obniżają poziom glukozy we krwi, spowalniają proces wchłaniania cukrów prostych, przez co poprawiają wrażliwość komórek na insulinę wspomagając walkę z cukrzycą.

Spożywanie octu żywego obniża poziom cholesterolu we krwi i wspiera pracę serca. Może stanowić sposób na profilaktykę chorób układu krążenia, np. miażdżycy. Jest naturalnym probiotykiem i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu wspomaga odporność.

Ponadto specyficzne właściwości owoców, z których produkowane są żywe octy, wzbogacają je o dodatkowe cenne właściwości.

Jak spożywać żywy ocet?

Na pewno nie należy go spożywać bezpośrednio bez rozcieńczenia. Ocet może podrażnić przełyk i żołądek, jak również negatywnie wpłynąć na szkliwo zębów. Warto spożywać go codziennie, najlepiej przed posiłkiem, rozpuszczając 1 łyżkę stołową (10 ml) żywego octu w szklance wody. Dodatkowo, żywego octu można używać jako bazę do sosów i dresingów, dodając zioła i przyprawy jeszcze bardziej wzmacniające prozdrowotne właściwości.

Coraz więcej świadomych konsumentów zmienia swoje nawyki żywieniowe na te korzystne dla organizmu. W związku z tym w ostatnich latach żywe octy zyskują na popularności. Mówi się, że nasze zdrowie pochodzi z jelit. Żywe octy, dzięki temu, że zawierają w sobie mnóstwo bakterii probiotycznych, zdecydowanie wpłyną na poprawę funkcjonowania naszego organizmu.

  1. Lim, J., Henry, C. J., & Haldar, S. (2016). Vinegar as a functional ingredient to improve postprandial glycemic control—human intervention findings and molecular mechanisms. Molecular nutrition & food research60(8), 1837-1849.
  2. Na, L., Chu, X., Jiang, S., Li, C., Li, G., He, Y., … & Sun, C. (2016). Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. European journal of nutrition55(3), 1245-1253.
  3. Fushimi, T., Suruga, K., Oshima, Y., Fukiharu, M., Tsukamoto, Y., & Goda, T. (2006). Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet. British Journal of Nutrition95(5), 916-924.
  4. Östman, E., Granfeldt, Y., Persson, L., & Björck, I. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European journal of clinical nutrition59(9), 983-988.

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,