Mleko znamy od wieków, jest podstawowym produktem w diecie wielu Polaków. Można powiedzieć, że to napój do zadań specjalnych. Ma wysoką wartość odżywczą – jest źródłem cennych składników takich jak białko, tłuszcz czy witaminy. Znajdziemy w nim również składniki mineralne, szczególnie wapń, niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Mleko ma także szerokie zastosowanie w kuchni, a jego smak przywołuje najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Dziś rozprawiamy się z najpopularniejszymi faktami i mitami na jego temat!

Mleko oraz wyroby produkowane na jego bazie często oparte są na wielowiekowej tradycji i znane człowiekowi od tysięcy lat. Polacy chętnie wybierają je zarówno w postaci napoju, jak również jego przetworów takich jak sery, serki, twarogi, jogurty, śmietany czy masło. Nie bez powodu gości na polskich stołach od pokoleń, jest bowiem bogate w witaminy i minerały, a wachlarz potraw, do jakich możemy je wykorzystać nie ma końca!

Wyjaśniamy mleczne fakty i mity

Mleko UHT jest uboższe w składniki odżywcze i smak, w porównaniu z tym prosto od krowy

Proces UHT (z ang. Ultra High Temperature) to sterylizacja, która niszczy wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Nie wpływa jednak znacząco na jakość mleka, pozostaje ono tak samo odżywcze i smaczne. Proces UHT polega na ogrzaniu surowego mleka do bardzo wysokiej temperatury, która waha się w granicach 135°C-150°C. Następnie jest ono błyskawicznie schładzane do temperatury około 20°C. Tak przygotowane mleko zostaje rozlane do specjalnych kartonów i w ten sposób otrzymujemy produkt z kilkumiesięcznym terminem przydatności do spożycia, który do momentu otwarcia może być przechowywany w temperaturze pokojowej.