Coraz więcej osób skarży się na problemy na tle żywieniowym. W mediach przedstawianych jest mnóstwo teorii dotyczących tego, czym są one spowodowane. Wiele z nich wzajemnie się wyklucza. Raz słyszmy, że powinniśmy przejść na wegetarianizm, innym razem – że mięso jest niezbędne w diecie każdego człowieka. Co chwilę lansowane są nowe diety, które podobno mają sprawić, że będziemy zdrowi – a to dostosowane do grupy krwi, a to do jeszcze innych czynników. A prawda jest taka, że nie istnieje żaden uniwersalny sposób żywienia dla wszystkich. Nie pomoże nam też jedynie robienie testów alergicznych czy na wszelkiego rodzaju nietolerancje, bo najczęściej przyczyna naszych problemów na tle pokarmowych nie tkwi w alergii, tylko w nieodpowiednim odżywianiu.

Co więc jeść, by karmić nasz organizm jak najlepszym paliwem? Temat ten od ponad dekady rozkłada na czynniki pierwsze uznana i doceniana w kraju i za granicą health coach Agnieszka Pająk. Jej zdaniem tylko wtedy, gdy będziemy się kierować instynktem i predyspozycjami genetycznymi, mamy szansę na zachowanie zdrowia i maksymalne wykorzystanie naszego potencjału. A do czego sprowadza się to w praktyce? Przede wszystkim do określenia swojego metabolicznego typu i odżywiania się zgodnie z nim.

Aby poznać swoje metaboliczne IQ, wystarczy rozwiązać prosty test, który oszacuje nasze ogólne predyspozycje i przypisze nas do jednej z odmian metabolizmu, z których każda charakteryzuje się inną tolerancją na poszczególne pokarmy. Zasadniczo istnieją trzy główne typy metabolizmu: węglowodanowy, mieszany i białkowy – wyjaśnia Agnieszka Pająk w swoim multimedialnym ebooku „Metaboliczne IQ. Jak znaleźć kod do zdrowia”. Każdy kto po niego sięgnie, będzie mógł rozwiązać interaktywny test, który pozwoli mu określić swój typ metaboliczny, rozpoznać swoje metaboliczne IQ, a także wdrożyć protokół MIQ i dowiedzieć się, jakie nawyki żywieniowe powinien wprowadzić, a jakie wyeliminować ze swojego życia.