Polacy spożywają coraz mniej pieczywa, ale wciąż nie wyobrażają sobie życia bez kanapek. Jemy je na śniadanie, zabieramy do pracy, dajemy dziecku do szkoły czy serwujemy jako przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Nic dziwnego – jeśli odpowiednio dobierzemy ich składniki możemy szybko przyrządzić smaczny i pełnowartościowy posiłek. Niestety, nawet największy przysmak jedzony zbyt często może się znudzić, dlatego przedstawiamy alternatywne pomysły dla kanapek.

Bułka z szynką, tost z dżemem czy kromka chleba z serem i pomidorem to proste sposoby na zaspokojenie głodu, ale niekoniecznie satysfakcjonujące rozwiązania dla naszych kubków smakowych. Oczywiście, wystarczy dodać odrobinę warzyw, kiełków czy sosu, a kanapka nabiera lepszego smaku. Co jednak zrobić, gdy znudziła nam się standardowa „baza”, czyli pieczywo? Warto skorzystać z większej dostępności produktów, którą zapewnia nam wiosna, zainspirować się poniższymi propozycjami i rozpocząć eksperymentowanie w kuchni.

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on