Lato obfituje w sezonowe warzywa i owoce, które nie tylko dostarczają wartościowych witamin i mikroelementów, ale także doskonale smakują. Ponadto są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego warto, by było ich w naszej diecie jak najwięcej. Wystarczy, że dodamy do nich inne produkty bądź składniki (np. tradycyjny nabiał), a skomponujemy pyszny i pełnowartościowy posiłek. Poznajcie nasze propozycje na wyśmienite letnie śniadanie, obiad oraz kolację. Smacznego!

Na śniadanie: Bezglutenowe naleśniki z borówkami

Sauteed Cream cheese Blueberry Crepes on a wood background. toning. selective focus

Miłośnicy słodkich śniadań (i nie tylko) koniecznie powinni spróbować tego przepisu! To pyszne połączenie delikatnego ciasta z nadzieniem stworzonym na bazie nabiału i świeżych borówek. Nasza wersja naleśników będzie idealna zarówno dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, jak i tych dbających o linię.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

· 100 g mąki ryżowej

· 50 g mąki owsianej

· 40 g mąki ziemniaczanej

· 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

· 150 ml wody mocno gazowanej

· 250 ml mleka Łaciatego 3,2%

· 40 g masła extra Łaciatego + łyżeczka masła do smażenia

· 4 duże jajka

· 1 łyżeczka cukru pudru

· szczypta soli

Nadzienie:

· 500 g świeżych borówek

· 2 opakowania Deseru z maślanką o smaku muffinki jagodowej

· 300 ml śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie: Wszystkie rodzaje mąki łączymy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w garnuszku, a następnie dodajemy je do mleka i wody, całość mieszamy. Wbijamy jajka, po czym mieszamy wszystkie składniki razem (jeżeli możemy, użyjmy blendera, aby ciasto miało idealnie gładką konsystencję) Ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej masło. Nakładamy niewielkie porcje ciasta, tak aby naleśniki były cienkie. Smażymy krótko z dwóch stron – tylko do zarumienienia ciasta. Gotowe naleśniki układamy na sobie. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Dodajemy do niej 2 opakowania Deserów z maślanką, mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia, garść borówek i zwijamy w rulon.

Na obiad: Chłodnik litewski z miętą

Fot. Materiały prasowe

W letnie dni, zwłaszcza gdy panują wysokie temperatury, nie mamy zwykle ochoty na gorące zupy. Rozwiązaniem jest wówczas przygotowanie chłodnika, np. z dodatkiem orzeźwiającej mięty. Jeśli jednak chcemy zrobić sobie przerwę od prac kuchennych, szczególnie w czasie urlopu, możemy sięgnąć po gotową propozycję (chłodnik Sokólski lub pod marką Mlekpol). Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, soczysta buraczkowa barwa, a także charakterystyczny zapach i aromat dobrego, fermentowanego mleka oraz świeżych warzyw i przypraw sprawią, że dzięki chłodnikowi upał nie będzie nam już straszny.

Składniki:

· 1 pęczek botwinki

· 500 ml soku z kiszonych buraków

· 250 ml bulionu warzywnego

· 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%

· 2 średnie ogórki gruntowe

· 1 pęczek rzodkiewek

· 6 jajek

· 1 pęczek koperku

· 1 pęczek szczypiorku

· garść liści mięty

· sól i pieprz

Przygotowanie: Botwinkę myjemy, buraczki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Siekamy je w drobną kostkę. Botwinkę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę myjemy i również drobno kroimy. W dużym garnku zagotowujemy buraczki w małej ilości wody i gotujemy przez 10 minut. Studzimy, dodajemy sok z buraków. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Do zupy dodajemy bulion oraz pokrojone warzywa, mieszamy. Wszystkie zioła drobno kroimy i dorzucamy do garnka. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać sok z cytryny i cukier. Do zupy dolewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z jajkiem.

Na kolację: Pieczony kalafior

Fot. Materiały prasowe

Kalafior, popularny w polskiej kuchni, warto przygotować w formie pysznej letniej kolacji, która sprawi, że poczujemy się nasyceni, ale nie objedzeni. Wystarczy zaledwie kilka dodatków, aby w mgnieniu oka wyczarować naprawdę znakomite danie.

Składniki:

· 1 średni świeży kalafior

· 3 łyżki oleju rzepakowego

· 100 ml mleka Mazurski Smak 3,2%

· 1/3 szklanki mąki kukurydzianej

· 1 ząbek czosnku

· 1 łyżeczka mielonej kurkumy

· 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

· szczypta soli

· szczypta pieprzu ziołowego

· Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol

Przygotowanie: Kalafior myjemy zimną wodą i osuszamy. Oddzielamy różyczki, które wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z przyprawami. Różyczki kalafiora zanurzamy w mleku, oprószamy przyprawami i delikatnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z Dipem śmietanowym.

Więcej przepisów oraz pomysłów na efektywne i efektowne wykorzystanie produktów, które mamy w swojej kuchni, znajdą Państwo na www.najlepszewkuchni.pl.