Obecnie obserwuje się wzrost świadomości żywieniowej wśród konsumentów. Przejawia się to rosnącym zainteresowaniem jakością żywności, którą spożywają. Dlaczego warto jeść gruszki? I dlaczego najlepsze są w sezonie?

Badania naukowe dowodzą, że coraz częściej wybierają oni surowce i produkty ekologiczne. Wśród konsumentów istnieje przekonanie, że żywność pochodząca z gospodarstw ekologicznych, na ogół przewyższa wartością odżywczą i zawartością związków bioaktywnych produkty konwencjonalne, a dowodem na to są liczne badania naukowe. W niniejszym artykule przedstawione zostały pewne różnice w zawartości związków prozdrowotnych obecnych w gruszkach, które obecnie królują na targach i w sklepach spożywczych.

W polskich sadach głównie uprawiane są grusze odmian takich jak: ‘Konferencja’, ‘Faworytka’, ‘Lukasówka’ i ‘Xenia’. Odmiany uprawne odznaczają się mniejszą wytrzymałością na mróz niż gatunki dziko rosnące, dlatego ich uprawa ogranicza się do rejonów, gdzie temperatura nie spada poniżej -29 °C. Mimo tego w światowej produkcji owoców strefy umiarkowanej, gruszki zajmują drugie miejsce, zaraz po jabłkach. Gruszki w zależności od pory dojrzewania można podzielić na odmiany letnie, jesienne oraz zimowe. Letnie odmiany dojrzewają od lipca do początku września, jesienne od końca września do początku listopada, zimowe natomiast od listopada aż do końca zimy. Najczęściej uprawianą w Polsce odmianą jest ‘Konferencja’ należąca do grupy grusz zachodnich o średnio wczesnej porze dojrzewania – jesiennej. Uprawa tej odmiany stanowi aż około 20% wszystkich grusz uprawianych na terenie Polski.