Jesień to sezon na dynie. Mnóstwo odmian, wielostronność kulinarnych zastosowań i przede wszystkim zawartość cennych składników odżywczych czynią z niej królową jesiennych stołów. Zupy, sałatki, ciasta, a nawet dyniowe spaghetti (niektóre odmiany doskonale zastępują makaron) są o tej porze roku  po prostu pyszne. Kulinarne specjały to jednak nie jedyny sposób wykorzystania tego owocu.

Mniej popularnym zastosowaniom dyń poświęcone zostało tegoroczne seminarium naukowo-wdrożeniowe z cyklu „Dyniowate –  dla zdrowia” zorganizowane przez Katedrę Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW.

Zjeść razem z talerzem

Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW, prowadzone są badania nad wykorzystaniem surowców owocowych oraz warzywnych do produkcji filmów jadalnych, czyli opakowań żywności, które nadają się do spożycia. Doktorantka, Justyna Kadzińska, prowadzi badania nad możliwością tworzenia filmów jadalnych z dyni olbrzymiej odmiany Ambar. Wyniki badań są obiecujące i być może już niedługo opakowanie żywności będzie smacznym dodatkiem do podstawowego produktu. Filmy jadalne mogą zostać wykorzystane np. jako osłonki do wędlin, czy torebki z przyprawami. Gdy wyniki prowadzonych w SGGW badań zostaną wykorzystane w praktyce, będzie to korzystne zarówno dla środowiska, jak i zdrowia konsumentów, czyli nas wszystkich.