Diety roślinne
Diety roślinne – wegetariańska i wegańska to coraz popularniejszy sposób żywienia, który z roku na rok zyskuje kolejnych zwolenników. Badania naukowe dowodzą, że eliminacja produktów mięsnych przyczynia się do poprawy naszej kondycji oraz zmniejszenia ryzyka występowania wielu poważnych schorzeń. Jakie są odmiany diet roślinnych i dlaczego warto się nimi zainteresować?
Badania naukowe dowodzą, że diety eliminacyjne oparte na produktach roślinnych, takie jak wegetarianizm i weganizm bogate są w węglowodany złożone, kwasy tłuszczowe nienasycone, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminy C i E oraz magnez. Niższe spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu oraz dostarczanie większych ilości błonnika, a także substancji fitochemicznych wspomaga organizm i odsuwa widmo wielu chorób cywilizacyjnych. Diety roślinne charakteryzują się również – o czym należy pamiętać – stosunkowo niską podażą białka, żelaza i wit