Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.) od niedawana stała się bardzo popularną rośliną sadowniczą w Polsce. Potocznie borówka amerykańska lub jagoda niebieska. Należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae) i pochodzi z Ameryki Północnej. Owoce tej rośliny charakteryzują się wysoką zawartością związków prozdrowotnych, takich jak witaminy i polifenole.

Borówka amerykańska

Borówka wysoka dopiero od niedawna uprawiana jest na światową skalę, a Polska jest jednym z największych producentów tych owoców. Najczęściej uprawianymi w Polsce odmianami są: ‘Bluecrop’, ‘Bluegold’, ‘Spartan’, ‘Sunrise’ i ‘Duke’. Wiele badań naukowych wykazało, że poszczególne odmiany różnią się między sobą aktywnością antyoksydacyjną, co wynika głównie z różnic w zawartości antocyjanów. Dowiedziono również, że duży wpływ na aktywność przeciwutleniającą owoców borówki mają czynniki środowiskowe i agrotechniczne, np. stopień nasłonecznienia, temperatura, dostępność wody i sposób nawożenia.

Borówka amerykańska – owoce

Owoce borówki to dość duże, lekko spłaszczone jagody, początkowo zielone, a gdy dojrzeją ich skórka staje się ciemnoniebieska z szarym nalotem, natomiast miąższ pozostaje zielony. Dzieje się tak, ponieważ koncentracja związków polifenolowych, które są ciemnymi naturalnymi barwnikami roślin, następuje głównie w skórce. Krzewy są bardzo odporne na mrozy, posiadają niewielkie, zielone, przebarwiające się na różowo liście oraz zebrane w grona, białe, zielone lub różowe kwiaty.