Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.) od niedawana stała się bardzo popularną rośliną sadowniczą w Polsce. Potocznie borówka amerykańska lub jagoda niebieska. Należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae) i pochodzi z Ameryki Północnej. Owoce tej rośliny charakteryzują się wysoką zawartością związków prozdrowotnych, takich jak witaminy i polifenole.
Borówka wysoka dopiero od niedawna uprawiana jest na światową skalę, a Polska jest jednym z największych producentów tych owoców. Najczęściej uprawianymi w Polsce odmianami są: ‘Bluecrop’, ‘Bluegold’, ‘Spartan’, ‘Sunrise’ i ‘Duke’. Wiele badań naukowych wykazało, że poszczególne odmiany różnią się między sobą aktywnością antyoksydacyjną, co wynika głównie z różnic w zawartości antocyjanów. Dowiedziono również, że duży wpływ na aktywność przeciwutleniającą owoców borówki mają czynniki środowiskowe i agrotechniczne, np. stopień nasłonecznienia, temperatura, dostępność wody i sposób nawożenia.
Owoce borówki to dość duże, lekko spłaszczone jagody, początkowo zielone, a gdy dojrzeją ich skórka staje się ciemnoniebieska z szarym nalotem, natomiast miąższ pozostaje zielony. Dzieje się tak, ponieważ koncentracja związków polifenolowych, które są ciemnymi naturalnymi barwnikami roślin, następuje głównie w skórce. Krzewy są bardzo odporne na mrozy, posiadają niewielkie, zielone, przebarwiające się na różowo liście oraz zebrane w grona, białe, zielone lub różowe kwiaty.
Borówka stanowi bogate źródło antyoksydantów, witamin i minerałów. W swoim składzie zawiera między innymi: flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę PP, witaminę C, a także magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Ponadto borówka należy do owoców niskokalorycznych. 100 g świeżych owoców to jedynie ok. 57 kcal. Owoce borówki zawierają spore ilości błonnika, dzięki czemu poprawiają pracę układu pokarmowego, ułatwiają wchłanianie składników odżywczych oraz powodują utrzymywanie się uczucia sytości na dłużej.
Dzięki zawartości antyoksydantów, takich jak flawonoidy, antocyjany i karotenoidy, borówka wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Polifenole (flawonoidy i antocyjany) będące przeciwutleniaczami neutralizującymi wolne rodniki posiadają właściwości zapobiegające występowaniu nowotworów, chorób układu krążenia, wzroku oraz zmianom neurodegeneracyjnym mózgu. Antocyjany poprawiają mikrokrążenie w oku, jego ukrwienie, a także działają relaksacyjnie na zmęczony wzrok, np. po długiej pracy przed ekranem komputera. Regularne spożywanie borówki zalecane jest osobom, które cierpią na tzw. kurzą ślepotę (ślepotę zmierzchową), ponieważ poprawiają zdolność widzenia po zmroku.
Borówka wysoka i jagoda to owoce, które bardzo często są mylone. Łatwo rozróżnić je po wielkości i zabarwieniu miąższu. Borówki są większe oraz zielone w środku.
Zarówno borówki, jak i jagody można jeść na surowo, jako dodatek do deserów, płatków śniadaniowych lub sałatek. Nadają się również do mrożenia oraz przygotowywania przetworów.
Źródło: PD, Alicja Ponder, www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Ostatnie komentarze