Konsumpcja borówki cały czas rośnie. Dzięki monitoringowi wiemy, że dwa lata temu w lipcu jadło borówki 7,4 mln Polaków, w ubiegłym roku 10, a w tym roku 13 mln. Porównując lipiec do lipca obok borówki rekordy życiowe biły maliny i agrest. Zyskały odpowiednio 1,9 mln i 0,6 mln nowych konsumentów. Jedzeniu większej ilości owoców sprzyja sezonowość. Polecamy jagodowe do śniadania i jako część zdrowego grilla. Rozwijamy też odpowiedź na pytanie: dlaczego borówki zaliczane przez dietetyków i lekarzy do tzw. kategorii superżywności (superfood).

8 atutów polskiej borówki

Konsumpcja borówki rośnie o 8% rocznie. Je borówkę już 80% Polaków, w tym ponad 8 mln spożywa jej rocznie więcej niż kilogram. 8% uważa, że naszą borówkę powinniśmy promować za granicą jako wizytówkę polskiego rolnictwa. Borówka stała się w również w Polsce synonimem zdrowia i jest postrzegana jako superfood. Jako polski superowoc jest wizytówką oferty owoców jagodowych. Borówka podbiła rankingi najzdrowszych owoców i ulubionym owocem polskich dietetyków. Atutem jest fakt, iż w Polsce na rynek deserowy borówki są zbierane ręcznie. To dlatego mają jasnoniebieski woskowy nalot, który stanowi naturalną barierę ochronną i świadczy o najwyższej jakości. Według badań Kantar takie borówki należą do najatrakcyjniejszych gatunków na każdej sklepowej półce.

Owocny dzień zacznij od śniadania

Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Dzięki niemu zyskujemy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości, łatwiej się uczymy i koncentrujemy na zadaniach. Owocny dzień warto zacząć owocowym śniadaniem. Mamy borówki, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki, w sierpniu zbiory rokitnika i aronii. Polecamy je także podczas spotkań przy grillu. Zanim owładnie nami siatkówka, to narodowy sport Polaków. Czy dania z rusztu zawsze muszą być niezdrowe? Niekoniecznie, jeśli dobrze przygotujemy się do grillowania, wybierzemy wysokiej jakości produkty oraz zadbamy o obecność na talerzu warzyw i owoców, to dania z grilla mogą służyć naszemu zdrowiu i sylwetce.

Dlaczego borówki są ulubionym owocem dietetyków?  

Według sondaży opinii publicznej, ulubionym owocem Polaków są truskawki. Tymczasem, rodzimi specjaliści ds. żywienia za najlepszy owoc uważają borówki! Dowiedz się dlaczego. Borówka, zwana też borówką amerykańską albo borówką wysoką, to owoc, w produkcji i eksporcie którego Polska stała się w ostatnich latach potentatem nie tylko na skalę europejską, lecz również światową. Coraz większa popularność tego owocu i szybko rosnący nań popyt nie są jednak dziełem przypadku.

Źródła: KZGPOiW, PolskieSuperowoce.pl 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja.”

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.