Aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% nie spożywa codziennie warzyw. To niepokojące dane z badania Dailyfruits. Jak ważny wpływ mają na nasze zdrowie owoce i warzywa wskazuje dietetyk wymieniając 5 istotnych powodów, dla których powinniśmy je spożywać każdego dnia, także w pracy.

Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Są one podstawą zdrowej diety, przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób i zawierają cenne składniki pokarmowe. Lista zalet regularnego spożywania owoców i warzyw dla naszego organizmu jest długa. W pracy bez względu na miejsce jej wykonywania spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie, dlatego tak istotne są nawyki żywieniowe realizowane także tam gdzie pracujemy. Poprosiliśmy dietetyka więc o wskazanie 5 kluczowych powodów, które powinny zachęcić nas do sięgania po owoce i warzywa w ciągu dnia pracy.

Owoce i warzywa – zdrowa przekąska w pracy