Dzień 1 czerwca to nie tylko święto dzieci. To także Światowy Dzień Mleka – napoju, który towarzyszy nam od pierwszych chwil życia! Z tej okazji przedstawiamy kilka faktów i ciekawostek na temat mleka, które warto znać.

Cenne źródło wapnia

Produkty mleczne są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. To kluczowy składnik dla prawidłowej budowy kości oraz zębów. Pozytywnie wpływa także na krzepliwość krwi i układ nerwowy.Dzienne zapotrzebowanie wapnia dla osoby dorosłej wg Instytutu Żywności i Żywienia wynosi 1000 mg. Aby dostarczyć organizmowi taką porcję wapnia, wybierając mleko o zawartości 2% tłuszczu, należy spożyć 3 szklanki mleka dziennie.

Mleko na zdrowie!

W mleku znajdują się białka oraz składniki mineralne: fosfor, magnez i potas odpowiadające za utrzymywanie właściwego poziomu ciśnienia krwi. Zawarta w mleku witamina D wspomaga wchłanianie wapnia, dzięki czemu może zapobiegać wystąpieniu krzywicy. Natomiast witaminy z grupy B (zwłaszcza B2 i B12) wspierają układ nerwowy, a także przyczyniają się do niwelowania uczucia zmęczenia. Picie mleka pomaga uniknąć też takich chorób, jak np. osteoporoza, nadciśnienie czy nowotwór okrężnicy. To dlatego, że jest ono źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajanego przez organizm człowieka białka oraz zawiera cenne aminokwasy egzo- i endogenne. Produkty na bazie mleka, jak na przykład kefir czy jogurt naturalny, dzięki obecności mikroflory bakteryjnej, mają dobroczynny wpływ na procesy trawienia i odporność organizmu.

Picie mleka lub innych produktów mlecznych to dobry sposób na uzupełnienie płynów i niedopuszczenie do odwodnienia organizmu. Aby pić je ze smakiem, warto wybierać najwyższej jakości mleko, takie jak np. Mleko Wiejskie z Piątnicy. Poddawane jest ono procesowi pasteryzacji w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swój naturalny smak, zapach i nie traci cennych dla organizmu składników odżywczych. Proces technologiczny sprawia, że produkt ten pozostaje świeży przez 5 dni po otwarciu i nie wymaga gotowania przed spożyciem.

Fot. Materiały prasowe

Mleko bez laktozy to doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na jej nietolerancję. Przykładem mleka, które nie zawiera laktozy, a zachowuje tradycyjny smak mleka jest Mleko bez laktozy z Piątnicy. Jego sekret tkwi w technologii umożliwiającej rozłożenie laktozy bez negatywnego wpływu na smak.

Najwyższa jakość – gwarancja smaku!

Gwarancją znakomitego składu i smaku mleka jest najwyższej jakości surowiec. Mleko oferowane przez OSM Piątnica pochodzi z gospodarstw położonych na zielonych, czystych ekologicznie terenach Mazowsza, Podlasia i Kurpi. W trosce o najwyższą jakość mleka Spółdzielnia Mleczarska Piątnica, jako pierwsza w Polsce, wdrożyła kompleksowy program poprawy jakości surowca, a stosowane przez Piątnicę normy są dwukrotnie wyższe niż wymagania unijne. Najwyższej jakości mleko to gwarancja kulinarnego sukcesu – pozwala przygotować wyśmienite koktajle, dania czy wypieki.

Przepisy na błyskawiczne i orzeźwiające koktajle mleczne – w wersji tradycyjnej i bez laktozy

Koktajl truskawkowy na Mleku Piątnica Bez Laktozy

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • Mleko Piątnica Bez Laktozy  500 ml
  • truskawki 500 g
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • miód lub cukier brązowy 1 łyżka
  • wanilia – kilkanaście ziarenek

Wykonanie:

  1. Do schłodzonego mleka dodać umyte, osuszone i obrane z zielonych szypułek truskawki, sok z cytryny oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
  2. Przelać do szklanek i posypać ziarenkami wanilii.
    Smacznego!

Koktajl borówkowy na Mleku Wiejskim z Piątnicy

Składniki:

  • 400 ml Mleka Wiejskiego 2% Piątnica
  • 300 g borówek
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

  1. Umyte borówki zmiksuj blenderem razem z mlekiem i miodem.
  2. W razie potrzeby dodaj więcej miodu.
  3. Koktajl będzie jeszcze lepszy, jeśli wstawisz go na min. 1 godz. do lodówki.
    Smacznego!