Wielkanoc na Słowacji jest świętowana identycznie jak w Polsce, ale z jedną różnicą; z wyjątkiem Orawy i Spisza, regionów przez stulecia wchodzących w skład Polski, u naszego południowego sąsiada zanikł zwyczaj święcenia pokarmów.

Osoba zmierzająca w Bratysławie lub Koszycach do kościoła ze święconką to z dużym prawdopodobieństwem nasz rodak. Przyniesiony do świątyni pokarm poświęci mu jeden z prawie 200 księży i zakonników z Polski, którzy pełnią misję duszpasterską na Słowacji.

Nie ma zakazu święcenia pokarmów – wyjaśnia Jerzy Limanówka, pallotyn służący w parafii w Smiżanach, na Spiszu. „Po prostu w wyniku liturgicznych reform po Soborze Watykańskim II ten zwyczaj na Słowacji stopniowo zanikł. Pozostał jedynie na terenach Spisza i Orawy, regionach zamieszkanych przez głęboko wierzących górali. Ale tu – w przeciwieństwie do Polski – koszyki z potrawami przynosi się rano, przed rezurekcją” – dodał polski zakonnik.

Dariusz Wieczorek

PAP – Nauka w Polsce
Źródło: https://naukawpolsce.pap.pl/