Pyszna, pachnąca i diabelnie prosta w przygotowaniu! Jeśli szukasz inspiracji na zaskakujący obiad, koniecznie wypróbuj przepis na cukinię w cieście! Pychota

Cukinia w cieście

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml wody gazowanej
  • 100 ml Mleka Łaciate bez laktozy
  • 1 jajko
  • szczypta soli, pieprzu, oregano, ziół prowansalskich, pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia łączymy w misce, dodajemy wodę, mleko i jajko. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy. Powstałe ciasto odstawiamy na 2-3 minuty. W tym czasie kroimy cukinię na grubsze, około 1 cm plastry. Obtaczamy ją w cieście i smażymy z obu stron na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy ze świeżymi warzywami.

Źródło: informacja prasowa