IKEA od lat słynie ze swoich szwedzkich przysmaków, które skradły serca wielu osób. W Restauracjach IKEA klienci mogą odpocząć w trakcie zakupów i zjeść pełnowartościowy posiłek w przystępnej cenie. Przypadający na 4 października Dzień Cynamonowej Bułeczki oraz sezonowe nowości kulinarne pozwolą jeszcze lepiej poznać kultowe smaki IKEA.

Fika to nie tylko przerwa na kawę w szwedzkim wydaniu. Dla Szwedów to wręcz rytuał, moment wytchnienia obchodzony każdego dnia, celebrowany filiżanką kawy i słodkimi wypiekami. Szacuje się, że Szwedzi spożywają rocznie ok. 10 kg1 kawy na osobę. Na próżno wiec szukać narodu, który znałby się na tym lepiej. A co może zrelaksować bardziej niż rozmowa z najbliższymi, kawa i coś słodkiego?

Kultowa bułeczka cynamonowa (szw. kanelbullar), to nieodłączny element fiki oraz najpopularniejszy wypiek w Szwecji. Przepis ten został spopularyzowany po I wojnie światowej, kiedy to wszystko zaczęło wracać do normalności, a składniki spożywcze były bardziej dostępne. Wyrabia się ją z ciasta pszennego, przełożonego maślanym nadzieniem cynamonowym, a na koniec ozdabia cukrem perłowym.

Szwedzi bardzo lubią i szanują swoje tradycje. Nic zatem dziwnego, że Dzień Bułeczki Cynamonowej (szw. Kannelbullensdag) bardzo szybko znalazł swoje stałe miejsce
w szwedzkim kalendarzu i przypada na 4 października.

Co ciekawe, oprócz Kannelbullensdag, Szwedzi obchodzą m.in. dzień bułeczek szafranowych, raka, śledzia, a także odpowiednik Tłustego Czwartku – Fettisdagen, podczas którego zajadają się semlor – pszennymi bułeczkami wypełnionymi masą migdałową.

IKEA oczywiście również celebruje Dzień Bułeczki Cynamonowej. Z tej okazji przygotowano specjalne oferty. W dniach 3 – 31 października IKEA zaprasza na słodkie promocje, m.in. bułeczkę cynamonową za 1 zł do każdej dużej kawy
(w kawiarni), 3 bułeczki za 7 zł i rabat 25% za rodzinne opakowanie 510 g – dla tych, którzy je uwielbiają lub po prostu chcą je smakować w domu w gronie najbliższych
.

Fot. Materiały prasowe

Nadchodzące nowości w IKEA

Od 11 października br. IKEA planuje wprowadzić wiele nowości do swojej oferty spożywczej. Będą to zarówno nowe odsłony klasycznych produktów, jak na przykład dania z klopsikami wegetariańskimi czy łososiem, ale dodatkowo przygotowano polską ofertę sezonową,
w której znajdą się m.in. zupa dyniowa, grzybowa, pierogi z kurkami i sosem, sałatka
z pieczoną dynią, karmelizowaną śliwką i serem pleśniowym. Oferta IKEA Food to jak zawsze wysoka jakość produktów w przystępnej cenie.

W związku z przywiązaniem i szacunkiem, jakim Szwedzi darzą święta, nic dziwnego, że IKEA co roku przygotowuje specjalną ofertę na nadchodzący sezon. W tym roku również, tak jak poprzednio, pojawił się kalendarz adwentowy IKEA. W środku, oprócz pysznych czekoladek umilających czas przygotowań do świąt, znajdą się dwa vouchery o łącznej wartości 30 zł na zakupy w IKEA. Oprócz tego w ofercie świątecznej pojawią się takie produkty spożywcze jak ciasto piernikowe, ciastka owsiane z cynamonem, ciastka migdałowo-imbirowe, lukier do dekorowania, zaprawa korzenna w butelce oraz dobrze już znane i lubiane – piernikowe domki DIY.

Roślinne menu IKEA

IKEA sprawia, że żywność pochodzenia roślinnego jest bardziej dostępna i przystępna cenowo. Od 1 października wszystkie rynki Grupy Ingka (największego detalisty IKEA) będą oferować żywność pochodzenia roślinnego po tej samej lub niższej cenie niż alternatywy mięsne. Celem jest, aby do 2025 roku 50% głównych posiłków oferowanych w Restauracji było pochodzenia roślinnego.

Ostatnie badania potwierdzają, że 9 na 10 osób jest skłonnych podjąć kroki w celu przeciwdziałania zmianom klimatu, a znaczna liczba osób jedzących mięso byłaby skłonna przejść na alternatywy roślinne, jeśli smakują równie dobrze i nie są droższe.2

IKEA jest zdeterminowana bardziej niż kiedykolwiek, by przyczyniać się do ograniczenia globalnego ocieplenia poprzez dążenie do zmniejszenia o połowę emisji gazów cieplarnianych do 2030 r.

Według nauki, jedzenie mniejszych ilości czerwonego mięsa, a więcej owoców i warzyw jest dobre zarówno dla ludzi, jak i dla planety. Obecny system żywnościowy przyczynia się do 25-30% światowych emisji gazów cieplarnianych, z czego znaczna część pochodzi z produkcji żywności odzwierzęcej.3 Zastępując jeden lub więcej posiłków żywnością pochodzenia roślinnego, każdy może przyczynić się do zmniejszenia śladu klimatycznego. IKEA chce oferować swoim konsumentom różnorodne wybory żywieniowe, także zdrowsze i roślinne alternatywy w przystępnej cenie. Zrównoważona dieta nie wymaga całkowitego zrezygnowania ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, lecz spożywania ich w mniejszych ilościach i nieco rzadziej. Dlatego uwielbiane mięsne klopsiki, a także szeroka oferta owoców morza pozostaną w ofercie IKEA Food.

Obecnie co piąty klops na talerzach w naszej Restauracji jest bezmięsny, a co siódmy hot dog sprzedawany w Bistro jest wegetariański. Nasi klienci, mimo że spożywają coraz więcej dań wegetariańskich i wegańskich, mogą wybierać także tradycyjną, opartą na mięsie kuchnię,
a najchętniej wybierają nasze klasyczne klopsiki mięsne
” – mówi Krzysztof Hernik, Krajowy Lider ds. Komercyjnych w IKEA Food.

Polityka zero waste w IKEA

W Restauracjach IKEA w Polsce, nie marnuje się jedzenia. Przez ostatnie dwa lata dzięki polityce „zero waste” udało się zmniejszyć ilość odpadów żywnościowych o ponad połowę, co daje Polsce pierwsze miejsce na świecie na rynkach IKEA! Oszczędność wynosi tu 6,5 g na jedno zamówienie. IKEA Food w Polsce udało się zatem osiągnąć zamierzony cel, jakim było ograniczenie odpadów żywnościowych o 50% w 2022 roku. Przez ostatni rok zaoszczędzono łącznie ponad 1,2 mln zł, prawie 90 ton żywności, 387 ton dwutlenku węgla oraz 225 tysięcy posiłków.

Więcej o ofercie IKEA Food można przeczytać tu: https://www.ikea.com/pl/pl/cat/jedzenie-i-napoje-fb001/.

O Dniu Bułeczki Cynamonowej w IKEA i promocjach na: https://www.ikea.com/pl/pl/stores/restaurant/dzien-cynamonowej-buleczki-4-10-swietuj-w-ikea-pub86d312a0.