W świeże i wędzone ryby najwyższej jakości zaopatrują nas w Austrii najlepsi specjaliści w swoim fachu. Asortyment obejmuje nawet alpejski kawior.

Każdego roku Austriacy spożywają około 7,5 kg ryb. Zwolennicy ryb z rodzimych wód i zrównoważonej hodowli znajdą tutaj ogromny wybór. Rybne rarytasy można nabyć na miejscu, w sklepach, na targach i w wielu restauracjach. W samym środku Wiednia manufaktura ekologicznych ryb zajmuje się przetwarzaniem ryb pochodzących z hodowli pracujących według standardów Demeter. Świeże źródlane wody rzeki Schwarza na południu Dolnej Austrii oraz cierpliwość i troskliwość hodowców Heinza Heinischa i Sameda Kovaca nadają rybom z ich hodowli wyśmienity smak. W regionie Waldviertel w Dolnej Austrii Veronika Schmalzbauer odkryła swoje zamiłowanie do karpi i stawów rybnych. W wyrobie ekskluzywnego przysmaku, jakim jest kawior z jesiotra i czeczugi, specjalizuje się Helmut Schlader z Górnej Austrii. W Karyntii rodzina Rittlerów na zamku Lichtengraben, rodzina Marzi i nowy w tym zawodzie Johann Poganitsch poświęcili się hodowli różnych gatunków pstrągów.

Wiedeńska manufaktura ekologicznych ryb

W samym środku Wiednia Marc Mößmer wraz z pracownikami wędzą, marynują i gotują ryby – konsekwentnie według standardów Demeter.

Dobre 25 lat temu Marc Mößmer założył manufakturę „Biofisch” i opracował pierwsze w tamtym czasie w Europie zasady ekologicznej hodowli ryb. Po 2010 roku wspólnie ze związkiem Demeter stworzył wytyczne w zakresie jak najbardziej zbliżonej do naturalnych warunków, ekologicznej hodowli ryb. Jako pierwszy hodowca w Europie zastosował je w praktyce w swoim gospodarstwie w Haslau w regionie Waldviertel.

W ogromnym (50 ha) stawie opadowym – są to stawy zasilane w wodę przez opady deszczu i śniegu – żyją karpie, liny, szczupaki, okonie, sumy, sandacze i jeszcze kilka innych gatunków ryb. Do manufaktury Biofisch w Wiedniu są dostarczane żywe, posiadające certyfikaty ekologiczne pstrągi, golce i trocie, w które Marca Mößmera zaopatruje zaprzyjaźniony hodowca ryb z Karyntii.

W Wiedniu ryby są ręcznie filetowane, wędzone i przygotowywane do sprzedaży. W manufakturze i na niektórych targach można kupić świeże ryby, do wyboru – w całości lub filetowane. W asortymencie znajdziemy także ryby wędzone, wywar rybny, pasztet rybny i rybne pasty do chleba.Die Biofisch-ManufakturDie Biofisch-Manufaktur © Biofisch.at  Wien Marc Mößmer, Gründer von Biofisch, beim RäuchernMarc Mößmer, Gründer von Biofisch, beim Räuchern © Biofisch.at  Wien Teichgut Haslau im WaldviertelTeichgut Haslau im Waldviertel © Biofisch.at  Heidenreichstein