Zupa wiśniowa z polentą
Choć nazwa może brzmieć zagadkowo, danie jest proste w przygotowaniu i sycące, a składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich małych odkrywców ciekawych smaków.
Zupa wiśniowa z polentą
Składniki (4 porcje) :
· 1 kg wiśni
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627· 1 litr wody Mama i ja
· 250 ml śmietany do zupy
· 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (lub ilość według uznania)
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1/2 łyżeczki soli
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo na polentę
· 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
· 1,5 szklanki wody Mama i Ja
· szczypta soli
Wykonanie :
1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.
2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.
3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.
5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.
6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).
7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.
8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.
9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Ostatnie komentarze