Nie ma bardziej jesiennego warzywa niż dynia. I smaczniejszego. Jest wiele powodów, by w dyni się zakochać i coraz częściej zapraszać ją do swojej kuchni. Sprawdźcie przepis na wyjątkowo pyszną i aromatyczną zupę krem z dyni i marchwi. Palce lizać!

Zupa krem z dyni i marchwi

Składniki:

  • 600 g dyni
  • 250 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka soli
  • pestki dyni

Przygotowanie: 

  1. W garnku gotujemy ok. 1,5 litra wody. Dynię kroimy w kostkę, marchew dokładnie myjemy i obieramy czosnek.
  2. Do gotującej się wody wkładamy wszystkie warzywa i solimy.
  3. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min, po tym czasie dolewamy mleczko kokosowe oraz wsypujemy przyprawy.
  4. Gotujemy jeszcze przez 5 min. Po tym czasie garnek zdejmujemy do ostygnięcia.
  5. Zupę blendujemy na krem, podajemy z pestkami dyni.

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,