Zupa krem z dyni i marchwi
Nie ma bardziej jesiennego warzywa niż dynia. I smaczniejszego. Jest wiele powodów, by w dyni się zakochać i coraz częściej zapraszać ją do swojej kuchni. Sprawdźcie przepis na wyjątkowo pyszną i aromatyczną zupę krem z dyni i marchwi. Palce lizać!
Zupa krem z dyni i marchwi
Składniki:
- 600 g dyni
- 250 g marchwi
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu
- łyżeczka soli
- pestki dyni
Przygotowanie:
- W garnku gotujemy ok. 1,5 litra wody. Dynię kroimy w kostkę, marchew dokładnie myjemy i obieramy czosnek.
- Do gotującej się wody wkładamy wszystkie warzywa i solimy.
- Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min, po tym czasie dolewamy mleczko kokosowe oraz wsypujemy przyprawy.
- Gotujemy jeszcze przez 5 min. Po tym czasie garnek zdejmujemy do ostygnięcia.
- Zupę blendujemy na krem, podajemy z pestkami dyni.
Źródło: PD, Alicja Ponder, www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze