W kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu posiłków zupa krem wiedzie zdecydowany prym. Jej dodatkową zaletą jest to, że można przyrządzić ją z różnych składników, które znajdują się akurat w kuchni. Po ich zblendowaniu i odpowiednim doprawieniu stają się doskonale sycącym i niezwykle aromatycznym daniem, które przyjemnie rozpływa się w ustach. Na pierwszy ogień warto wypróbować krem z pomidorów i papryki w towarzystwie grzanek z bagietki – nie tylko fantastycznie smakuje, ale i cudownie rozgrzewa.

Szybka i prosta zupa krem

Fot. Materiały prasowe

Składniki (2 porcje):

  • 1 puszka pomidorów krojonych Happy Frucht
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • bagietka
  • ser typu blue
  • 1–2 ząbki czosnku
  • rozmaryn (lub bazylia) świeże

Wykonanie:

1. Rozgrzej w garnku olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż 2 minuty często mieszając, aż się lekko zarumieni.
2. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną paprykę, a następnie pokrojone w plasterki czosnek oraz tymianek. Całość smaż około 5 minut pamiętając o mieszaniu.
3. Dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i duś około 5 minut. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, rozcieńcz ją wodą lub bulionem.
4. Zupę do smaku solą i pieprzem.
5. Bagietkę pokrój, posmaruj startym czosnkiem, posyp pokrojonymi ziołami oraz obłóż pokrojonym serem.
6. Grzanki upiecz w 220°C do zarumienienia się pieczywa.
7. Zupę podaj z ciepłymi grzankami.