Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Tegoroczny Sylwester zapowiada się zupełnie inaczej niż poprzednie. Większość z nas spędzi go w domu – wystawne bale i przyjęcia z szerokim gronem znajomych nie będą miały miejsca.
Nie znaczy to jednak, że mamy siedzieć przed telewizorem i sięgać jedynie po chipsy i słone przekąski. Skorzystajmy z większej ilości czasu i urządźmy sobie smaczne przyjęcie.
Mamy dla Was prawdziwą petardę, czyli – pomysły na wystrzałowe przekąski. Dania niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu, by umilić i urozmaicić sobie ostatnią noc w roku.
Przekąska pyszna, lekka i niezwykle szybka, jej przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut. Idealna na rozpoczęcie długiego, imprezowego wieczoru, dla zwolenników dań z łososiem, a jednocześnie tych dbających o linię.
Rolsy to znakomita opcja na lekki starter.
Składniki:
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Solimy każdy plaster. Na patelni grillowej skropionej oliwą podsmażamy plastry cukinii, aby były lekko przyrumienione. Do serka dodajemy śmietankę Łaciatą, koperek i pieprz. Na każdy plaster cukinii kładziemy porcję serka oraz plaster łososia. Zawijamy i podajemy w formie rolsów.
Jeśli planujecie całonocną zabawę, warto by w menu pojawiło się także ciepłe danie. Wytrawne muffinki będą stanowić na sylwestrowym stole nie tylko element zaskoczenia, będą kusić kolorem, zapachem i smakiem. Ta przekąska finger food sprawdzi się znakomicie, zwłaszcza gdy na imprezie będą dzieci. Obok mięsa podanego w takiej formie nie da się przejść obojętnie.
Składniki:
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 190°C. Piersi kurczaka opłukujemy i kroimy w drobną kostkę lub paski. Owoce kroimy na cząstki. Ze śmietanki Łaciatej, jajek i mąki przygotowujemy lejące się ciasto (gęstsze od ciasta na naleśniki). Dodajemy wszystkie przyprawy. Do ciasta dodajemy mięso i suszone owoce. Łyżką nabieramy porcje i nakładamy do form na muffinki. Pieczemy, aż do uzyskania złotego koloru.
Prawie zawsze przekąski z ciasta francuskiego, stają się niekwestionowanym przebojem każdego przyjęcia. Dlaczego? Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można je podać na słodko, na przykład z czekoladą i owocami lub w opcji wytrawnej. Na Sylwestra proponujemy wersję a’la pizza – z mozzarellą, szynką i ketchupem, która dobrze sprawdzi się zarówno na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Jeśli zostaną do rana, znakomicie będą smakować także na śniadanie.
Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego, smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Rozkładamy plastry szynki, a następnie całość sypiemy równomiernie mozzarellą. Ciasto francuskie zawijamy w ciasny rulon. Kroimy na plastry o grubości około 2-3 cm. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy (ciasto urośnie). Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
Więcej inspirujących przepisów na imprezowe dania i sylwestrowe przekąski znajdziecie na najlepszewkuchni.pl.
Ostatnie komentarze