Znudziły Ci się już tradycyjne przepisy i szukasz czegoś nowego? Najwyższa pora, żeby sięgnąć po roślinne słodkości! Taki deser to nie tylko pyszny smak, ale także lepsze rozwiązanie dla naszej planety. Sprawdźcie nasze receptury na roślinne słodkości bez jajek, mleka i masła. Obiecujemy, że będzie smacznie i ciekawie!

Przy wyborze deseru kierujemy się przede wszystkim smakiem – ma być słodko i apetycznie. Warto zwrócić również uwagę na inne aspekty. Okazuje się, że mała zmiana na talerzu może oznaczać dużą zmianę dla planety! Przygotowując roślinne posiłki, zamiast tych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego, możemy zmniejszyć nasz negatywny wpływ na środowisko. Hodowla przemysłowa i spożywanie mięsa czy nabiału są bowiem jednym z głównych czynników przyczyniających się do globalnego kryzysu klimatycznego. Odpowiada za co najmniej 14,5% światowej emisji gazów cieplarnianych. Dlatego, wprowadzając niewielkie modyfikacje w menu, możemy dokonać wielkich rzeczy i wesprzeć naszą planetę. Przekonali się o tym uczniowie szkół podstawowych, biorący udział w kampanii edukacyjnej PrzyGOTUJMY Lepszy Świat! Już drugi rok z rzędu uczą się, w jaki sposób ich codzienne nawyki wpływają na kondycję Ziemi i jej przyszłość.

Prezentujemy najlepsze pomysły na roślinne desery, które zaskoczą Ciebie i Twoich gości!

Smaczna babka

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania:  30 minut

Liczba porcji:  5

Składniki:

  •   50 g mąki ziemniaczanej
  •   100 g mąki tortowej
  •   125 g cukru pudru
  •   150 g majonezu Hellmann’s Vegan
  •   50 ml letniej wody
  •   20 g mielonego siemienia lnianego
  •   Skórka starta z 1 pomarańczy
  •   ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 25 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml napoju roślinnego

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj foremkę do pieczenia, posmaruj ją cienką warstwą tłuszczu, a następnie posyp bułką tartą. Wstaw do lodówki, dzięki czemu schłodzone okruszki łatwo przykleją się do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra i dół) lub 165 stopni, jeśli używasz termoobiegu.
  • Wymieszaj siemię lniane z letnią wodą, nie dopuść do powstania grudek. Przygotuj miskę i przełóż do niej wegański majonez, siemię lniane oraz cukier puder. Wymieszaj dokładnie składniki, a następnie dodaj sok pomarańczowy oraz olej.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj sodę, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, a następnie przesyp je do gotowej masy. Całość posyp skórką z pomarańczy i ponownie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do schłodzonej foremki i piecz je przez 35 minut. Sprawdź wykałaczką, czy babka jest sucha. Jeśli ciasto okaże się niedopieczone, to pozostaw je w piekarniku na kolejne 10 minut. Gotowe!

Jaglana tarta z owocami 

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania:  90 minut

Liczba porcji:  8

Tarta z kremem jaglanym i owocamiSkładniki:

Krem jaglany:

  • 1 sztuka laski wanilii
  • 50 g ksylitolu
  • 1 pomarańcza
  • 2 i ½ szklanki napoju sojowego
  • ½ szklanki kaszy jaglanej

Spód:

  • 2 szklanki migdałów
  • 1 szklanka moreli
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dekoracja:

  • maliny, borówki, pomarańcze

Sposób przygotowania:

  • Zalej morele wodą, odstaw je na 30 minut, a następnie odcedź. Zblenduj migdały, dodaj do nich namoczone morele i powtórz czynność. Powstałą masę przełóż do tortownicy.
  • Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i odcedź, a następnie wypłucz zimną wodą. Zmieszaj kaszę jaglaną z ksylitolem, wanilią i napojem roślinnym, gotuj całość pod przykryciem przez 25-30 minut. Kasza powinna się rozgotować.
  • Obierz i wyciśnij sok z połowy pomarańczy i dodaj go do gorącej kaszy. Zblenduj całość, a później dorzuć obraną skórkę. Wymieszaj składniki i wylej je na przygotowany spód. Włóż ciasto do lodówki.
  • Udekoruj schłodzone ciasto owocami i zalej tężejącą galaretką. Ponownie odstaw tartę do lodówki i odczekaj kilka godzin. Gotowe!

Tofurnik, czyli sernik w nowym wydaniu

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania:  30 minut

Liczba porcji:  10

Składniki:

Spód:

  • 100 g suszonych moreli
  • 120 g migdałów
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 50 g daktyli
  • szczypta soli

Masa:

  • 1 cytryna
  • 400 g tofu naturalnego
  • 3 łyżeczki agaru
  • 120 g drobnego cukru trzcinowego
  • 400 ml napoju kokosowego
  • ½ opakowania cukru waniliowego

Dekoracja:

  • borówki i maliny

Sposób przygotowania:

  • Namocz morele i daktyle w wodzie (minimum 15 minut), a następnie odcedź je i przesyp do miski. Dodaj migdały, olej kokosowy i sól. Całość zblenduj na gładką masę.
  • Rozłóż na tortownicy papier do pieczenia i wlej masę.
  • W rondelku zmieszaj napój kokosowy i agar, a następnie podgrzewaj do momentu, aż zaczną bulgotać.
  • Do rozgrzanego płynu dodaj pokrojone kawałki tofu, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i wyciśnięty sok z cytryny. Całość zblenduj.
  • Przelej masę na przygotowany spód, udekoruj owocami i włóż na kilka godzin do lodówki. Gotowe!